1553

Елена Кантарева-Дечева: До есента възстановяваме напълно сграфито на ДиКиро

Екип към Фондация „Балканско наследство“ обследва 100 паметника на монументалното фасадно изкуство в България

Пловдив е сред първите градове в страната, който ще има програма за опазване на монументалното изкуство, благодарение на проекта на Фондация „Балканско наследство“. Специалисти от екипа й обследват 100 паметника на монументалното фасадно изкуство - сграфито, мозайка, керамопластика, металопластика и др., създадени след 1960 г.

Градът на тепетата влиза в полезрението им, заедно с Бургас, Велико Търново и София.

„Пловдив е най-богато представен и с най-много паметници, особено що се отнася до сграфито, мозайки и каменни пластики, както и с керамичните пана. Най-много се виждат, ако тръгнете по ул. „Съборна“ в Стария град. Прочутото сграфито на Георги Божилов - Слона на ул. „Съборна” 2, както знаете, беше възстановено с 8000 лв. от бюджета на Общината. В момента то е в стабилно състояние.

По-сложно е положението със срутеното сграфито на Димитър Киров на сградата на АМТИИ „Асен Диамандиев” на ул. „Съборна”. За него вече имаме готов проект и правим ревитализация на липсващата част. До есента на т.г. ще го завършим“, каза за „Марица“ Елена Кантарева-Дечева.    

В периода от 25 февруари до 5 март 2023 г. тя, като консерватор на мозайките в Епископската базилика на Филипопол, и д-р Алесандро Лугари - консерватор в археологически парк „Колизеум“, Италия, заснеха и описаха състоянието на съхраненост на обектите на територията на всяка от четирите общини.

В екипа им работи още професионалният фотограф Антон Чалъков и д-р Ангела Пенчева -проектен координатор и програмен директор към Фондация „Българско наследство“, в сътрудничество с представители на местните администрации и институции в четирите града.

Събраната информация ще послужи за изготвяне на оценки и предписания за бъдещото им опазване. Тя ще бъде интегрирана и в базата данни на онлайн регистър за стенното монументално изкуство в България, който ще бъде създаден по проекта до есента на 2023 година като ключов инструмент за подпомагане на местните власти при изпълнение на политиките за култура, опазване и утилизация на монументалното изкуство в градска среда.

Всички тези дейности са част от проект „Новото наследство. Подходи за опазване и комуникация и опазване на съвременното фасадно монументално изкуство в България“, финансиран от Национален фонд „Култура“, по който Община Пловдив е партньор. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?