Следвайте ни

Електронната система ще чака, парите отиват за загубите на превозвачите

viber icon

Гласуваните от Общинския съвет малко над 1 милион лева за покриване на загубите на превозвачите ще бъдат взети главно от парите за обществената поръчка за надграждане на електронната система в градския транспорт. Сумата, която ще бъде отделена, е в размер на 950 000 лев. Останалите тепърва ще се решава от къде да бъдат набавени. Това обясни зам.-кметът по финансите Величко Родопски след гласуването на малко над милион за транспортните фирми в Пловдив.

Той обаче беше категоричен, че сумата няма да е за сметка на реконструкцията на най-натоварената и в най-плачевно състояние улица "Даме Груев".

Кметът Здравко Димитров добави, че миналата година  държавата е реагирала и помогнала. Според него не е редно превозвачите и общината да си говорят през медиите. "Тодор Чонов утре има среща с министъра на транспорта, там ще повдигне темата. Надявам се, държавата пак да помогне", обясни Здравко Димитров.

Димитров не подмина да спомене и факта, че проблемите с превозвачите не са от вчера, както и че в разгара на ковид те са претърпели големи загуби от продадени карти. Изходът от проблема градоначалникът вижда да се събере комисия, която да разгледа документацията на фирмите подробно и да предложи каква компенсация още би трябвало да получат.

"Предложението беше за 3 млн. лв., защото такава беше очакваната загуба до края на годината. Нея обаче никои не може да я предвиди. 1 583 000 са само загубите от непродадени карти, а с парите, които им отпуснахте, те ще могат да бъдат покрити", обясни Димитров.

Дебатите около компенсациите на превозвачите бяха бурни и продължиха над час и половина. Парите бяха подкрепени от съветниците от ГЕРБ, ВМРО, БСП и Съюз за Пловдив, а съветниците от Демократична България се обявиха твърдо против.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Йоан

Йоан

14.09.2021 | 20:47

Тотев кога в затвора за неработещия електронен транспорт???кога???

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

14.09.2021 | 19:50

Най-големия п омияр си ти кмете! Извиват ти ръцете,а ти клепиш като м алоумник. Нито лев за тези мошеници. Когато Пловдив има европейски транспорт, тогава ще искат. А ти и Маминия сте за затвора! Продажна,долна с ган!

Отговори
5 0
Смешен си Шаше!

Смешен си Шаше!

14.09.2021 | 19:39

Защо лъжа хората! По всичко личи, че този човек е зависим от автобусните фирми! Така се чувства всеки, който е гузен и знае, че ако не даде някой може да го издаде! Спомнете си думите на Дошков:Или ми платете, или ще разкажа всичко за Вашите кражби и за корупцията в обшината! От тогава, каквото поискаха превозвачите получават всичко! Сега разиграха сцена, но те искаха милион и го получиха!

Отговори
6 0
дии

дии

14.09.2021 | 17:46

Как се надгражда нещо което е дъното? Те и да ги дадат тия пари за надграждане на системата пак същия ще е резултата = нищо, 0, zero. Парите все ще са откраднати, сега явно ще ги откраднат превозвачите, следващия път кмета.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?