Следвайте ни

Електрическите тротинетки стартираха нелегално в Пловдив

viber icon

Ден след официалното начало на услугата за споделено ползване на електрически скутери под наем се оказа, че първите пловдивчани, които се възползваха от нея, са я ползвали нерегламентирано. Оказа се, че американската компания Lime, която стои зад стотиците електрически тротинетки, с които Пловдив осъмна в събота сутрин, няма разрешително за това, нито е представен и приет регламент за тяхното използване и поставяне по тротоарите.

На 28 септември на имейла на Община Пловдив е получено уведомително писмо за плановете на компанията за стартиране на дейност в Пловдив, без да са предприети някакви последващи административни стъпки за издаване на разрешителни, регламентиращи дейността на компанията. Междувременно активната кампания в социалните мрежи и информацията, че Lime ще стъпят и в Пловдив, течеше поне от две седмици.

И в неделя услугата продължи да бъде активна в Пловдив, показа репортерска проверка на "Марица". За да отключи даденото превозно средство, потребителят плаща еднократно 1,20 лв. първоначална такса, след това се таксува по 0,25 лв. за всяка минута каране. За да използват скутери, потребителите трябва да изтеглят мобилното приложение на компанията. След това те могат да намерят свободен скутер на картата и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на специален код на превозното средство. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират.

Така казусът с незаконните в момента електрически тротинетки остана да получи своето решение през новата седмица. За почти 8 месеца услугата Lime в София успя да генерира над 150 000 пътувания и да привлече повече от 30 000 потребители, които са изминали общо над 220 000 км по уличната мрежа в столицата.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?