Следвайте ни

Експертът: Стабилна 5G връзка в Пловдив ще бъде предизвикателство

viber icon

Новата 5G технология остава сравнително недостъпна за огромната част от потребителите у нас. В момента мрежата на Виваком поддържа новия сигнал само към едно устройство - Huawei P40 Pro, което се продава у нас на цени от 1000 лева (при подписването на двегодишен договор с оператора) и до 2000 лева без абонаментен план. От компанията обаче побързаха да уточнят, че работят по обогатяване на продуктовото си портфолио и с други устройства от водещите производители, които са съвместими с 5G сигнала.

Инвестицията в подобни устройства обаче засега остава рискова, ако го купувате само за да ползвате 5G. Защото експертите прогнозират, че още дълго време мрежата няма да сработи добре в градове като Пловдив. Това твърди и Димитър Стойчев - българин, който работи за един от най-големите телекоми в Холандия, където в момента има и една от най-развитите 5G мрежи в Европа.

По думите му, новият стандарт при преноса на данни ще срещне редица трудности тук заради гъстотата на застрояването и радиалното-концентричното развитие на града. Колкото повече различни по тип, строеж, височина и разположение сгради имаме, толкова повече препятствия среща сигналът, казва Стойчев.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?