1939

Експертите разколебани за Дом на Операта на площад "Централен"

ЕСУТ отхвърли проекта на арх. Илко Николов

Най-подходящото място за новия културен център е до зала "Колодрума", твърди кметът Здравко Димитров

 

Сагата с изграждането на Дом на пловдивската Опера продължава, след като Експертният съвет за устройство на територията (ЕСУТ) към Община Пловдив отложи миналата седмица за 23 март решението за предпроектното проучване, предложено от арх. Илко Николов, който е и член на едноименната фондация.

За сградата на Център за музикално и танцово изкуство (Опера) за 1000 зрители арх. Николов предлага да се ползва терен в суперцентъра на Пловдив, до бившия партиен дом на пл. „Централен” с лице към ул. "Иван Вазов".  След заседанието на ЕСУТ архитектът, който е и председател на местната организация на САБ, сподели разочарованието си, че идейната му разработка не е намерила твърда подкрепа от архитектурната колегия. Обсъждането на проекта е продължило повече от три часа, като повечето от архитектите били разколебани за предложените варианти. 

„Преобладаващото мнение е, че мястото не е подходящо, и с изграждането на Опера ще се получи голямо струпване и претоварване на тази зона, макар че никой не посочи нито една техническа причина, поради която нашето предложение да не се приеме. Спазени са всички параметри на ЗУТ - отстояние от улицата, височина, плътност на застрояване, озеленяване”, разказа огорчен арх. Николов. Имотът, върху който е предвидена сградата на Опера, е 2600 кв. м, застрояването е 84%, останалото е зеленина. Сградата е с лице към ул. „Иван Вазов” и частично - към пл. „Централен”.

„Дори и с паркирането няма проблем, защото в близост има общински паркинги с над 150 места. Във всички големи градове подобни сгради се намират в центъра”, каза арх. Николов. За следващото заседание той ще представи допълнителни 3D визуализации.

В същия ден, преди заседанието на ЕСУТ, кметът Здравко Димитров коментира, че според него най-подходящото място за Дом на пловдивската Опера е до зала „Колодрума”.

„Предложихме на фондацията 13 дка, това е много хубаво място. Има възможност и за съхраняване на декори, и за паркинг, и за достъп дори и на тирове. От фондацията не са съгласни, макар че някои имат колебания и може би ще се съгласят. Директорът на Операта Нина Найденова също иска сградата да е в центъра. Дават за пример театъра, но той е построен преди 200 години. Липсата на достатъчно място създава неудобства. Не мога да отчуждя къщи и да направя Опера - няма как. В крайна сметка, ЕСУТ ще реши дали може да се построи сграда на това малко пространство зад Концертна зала”, коментира  Здравко Димитров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Хан Крум

Хан Крум

13.03.2023 | 12:18

Запъртък Идиот

Отговори
0 1
нонсенс

нонсенс

13.03.2023 | 10:25

Най-добре е в центъра да се строят стадиони - ето на мястото на пощата може да бъде поне един - ще стигне. А пък опера без достъп на тирове до нея е направо нонсенс. Не че някой сега разнася декори, но друго си е да има възможност за доставяне и на тежко „хевиметъл” оборудване - тогава може дори „роки маунтин” чрез „америка за (унижението на) България” да се самопоканят в Пловдив.

Отговори
1 3
Пешо

Пешо

13.03.2023 | 10:54

Мястото на операта е в самата поща. Тази огромна сграда позволява да се направи чудесна опера в центъра.

Отговори
5 1
Гого

Гого

13.03.2023 | 16:34

Това е по-смислена идея. Пощата е с празни пространства, вече не изпълнява тези функции, които имаше преди. Само за паркирането се чудя. Имало 150 места в центъра? Къде са? И като ги има защо няма къде изобщо да се паркира в центъра? Трябва за всеки нов проект на блок с апартаменти да ги задължават да строят подземни гаражи, защото с гаражите на първия етаж се блокират пространствата отпред по самата улица...Изобщо въпросът за презастрояването и липсата на зелени площи е най- болния...

Отговори
3 0
Мая

Мая

13.03.2023 | 22:11

Направо на площада. Защо не. Ако не е в идеалния център опера не може да има.

Отговори
0 0
И защо пък да не може да има?Кой е казал,че всички почитатели на

И защо пък да не може да има?Кой е казал,че всички почитатели на

15.03.2023 | 10:36

Музикалното изкуство непременно живеят в центъра?!Градът се разраства,хора живеят навсякъде,дори се изнасят извън града.

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?