Следвайте ни

Експерти разкриха технологията, по която хакнаха НАП

viber icon

Експерти по киберсигурност извадиха на светло технологията, по която беше пробита базата данни на НАП. Мобилен телефон с операционна система Андроид пък беше хакнат за броени секунди пред очите на над 100 студенти в Шеста аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“. Демонстрацията, проведена от сертифицирани хакери, беше част от представянето на новата магистърска програма по киберсигурност, която стартира в университета. Обучението ще е три семестъра, като таксата за всеки от тях е 900 лева.

Именно практическата част на обучението, т. нар. проактивна киберсигурност, ще отличава курса на подготовката на магистрите в Пловдив, обясниха от Факултета по икономически и социални науки. Там ще се подготвят експерти, които в бъдеще ще бъдат все по-необхозими както за бизнеса, така и за институциите у нас и по света.

За лектори пък са поканени едни от най-изявените експерти по киберсигурност в България. Сред тях е председателят на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров. Именно той показа пред аудиторията колко лесто се хаква джиесем с троянски кон, след което от него може да се изтегля информация, да се правят снимки и да се подслушва собственикът му, без той да разбере.

Председателят на Българската асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов демонстрира как се прави пробив на рутер.

Друг експерт в хакерския занаят – Милчо Хекимов, нагледно показа на студентите цялата технология, по която хакерът Кристиян бойков е успял да хакне базата данни на НАП.

На представянето на новата магистърска програма по киберсигурност присъстваше и израелският експерт Ледер Йотам, който обясни колко важен за живота ни става този сектор на защита на данните.

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?