44

Експерти питат: Бургас започва жп връзка от гарата до летището. А Пловдив кога?

„Община Бургас започва да изгражда жп връзка от гарата до летището си, с което отново е с един гърди пред Пловдив. Кога пловдивчани ще имат удобна бърза връзка до аеропорта в Крумово, пита по този повод ексшефът на БДЖ Олег Петков. Той има 42-годишен опит в системата на железопътния и автомобилния транспорт. Експертът за пореден път сподели пред „Марица“ възмущението си от бездействието на родните общинари по въпроса. 

„Вярват на сладки приказки и безполезни срещи, 

а в същото време другите общини действат. Няма да се учудя, ако и Варна изпревари Пловдив“, възмущава се Петков.

Повод за реакцията на Петков е новината от Община Бургас, че стартира проекта си за градска железница, която ще свърже жп гарата с летището в морския град. "До края на тази година трябва да приключи изготвянето на проекта за изграждането на градска железница в Бургас. Тя ще свърже Централната железопътна гара и Летище Бургас" ​- обяви преди седмица генералният директор на ДП Национална компания “Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Мария Генова. Дамата разясни, че към настоящия момент проектът е включен в програмата “Транспортна свързаност”, при която допустимият срок на разходите е до 2029 година. Според нея железопътната връзка може да бъде реализирана за срок от 3-4 години, а плановете са реалното ѝ изпълнение да започне най-късно пре​з 2025 година, твърди сайтът transportal.bg. Линията ще бъде около 11 километра. Времето за пътуване между двете ѝ крайни точки трябва да бъде 14 минути. Освен релсов път от ново поколение, който ще гарантира безшумно движение на железниците, в рамките на проекта са заложени няколко пешеходни надлеза и нови спирки на ключови места в Бургас, стана ясно тези дни.  


Градската железница обаче е „неудобна“ тема под тепетата 

Дългогодишният шеф на БДЖ Олег Петков отдавна повдига въпроса за изграждането на по-добри транспортни връзки към Летище Пловдив. Според него могат да се намерят европейски средства за двойна жп линия от Крумово до Асеновград. „Това може да стане, като се измени трасето и се направи удобна жп връзка Пловдив - Летище Пловдив - Асеновград с двойна електрифицирана железопътна линия. Тогава летището ще добие още една стойност, а и ще има удобство за студенти, ученици, туристи“, предлага Олег Петков, който е завършил транспортния факултет на Висшия машинно- електротехнически институт, специалност “Експлоатация на железопътен транспорт”. През 1973 г. започва работа в Пловдив като технолог на товарна гара, диспечер в ​жп управление, зам.-началник и началник на отдел, а след това - началник на ​жп управление. Дълги години ​- до 2008 г. - стои начело на БДЖ АД.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 2 оценки
4/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
ЪхЪ

ЪхЪ

17.04.2024 | 22:19

За Бургас е нужна ЖП връзка с летището им, защото лятно време има по 50 полета на ден, а в Пловдив за цяла седмица са общо 6 полета и няма смисъл от такава връзка. То един автобус няма, защото няма кой да го ползва, пък камо ли влак!

Отговори
3 0
Snek

Snek

17.04.2024 | 16:26

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:+---- https://use.my/sman

Отговори
0 1
Крайградската железница

Крайградската железница

17.04.2024 | 15:45

е за европейски страни .Тук хората ходят на работа с автобуси 2ра ръка по тапите на едно шосе /наречено околовръстно/. Повече не им се полага. Така е и в Индия и Пакистан.

Отговори
6 1
Койчо

Койчо

17.04.2024 | 15:43

Когато изметем герб, докато са тук нищо хубаво няма да се случи в тоя град

Отговори
5 3
Е-Бан !

Е-Бан !

17.04.2024 | 14:50

Каква Градска железница в Пловдив,какви 5 лв?Тази ,която само да обикаля в периферията на града и да няма никаква връзка с градския транспорт ,кварталите ,центъра ,институциите и болниците?Защо само заблуждавате хората ,че по този начин ще им решите въпроса с пътуването!Това ще ни струва сигурно над 200милиона и цената на билета ще бъде непосилна за ограбен град като Пловдив!Може но после издръжката ще яцплащаме ние от нашите данъци ,без да има ефект за града!

Отговори
6 4
Иван

Иван

17.04.2024 | 14:31

Жп линията за Асеноврад минава на 35 метра от летището. За каква връзка точно става въпрос?

Отговори
8 2
петков

петков

17.04.2024 | 15:23

Става въпрос да се прокара трасето така ,че да се построи съвременна спирка удобна за пътниците с директно преминаване в приемното здание на летището.

Отговори
5 0
Спас Шуманов

Спас Шуманов

17.04.2024 | 14:25

Другата седмица почваме. Приготвил съм си кирката и лопатата.

Отговори
14 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?