Следвайте ни

Експерт: Собствениците на панелки имат безсрочно право на строеж върху общинската земя

viber icon

Свързани новини

Автор: Антоанета Ненова, дипломиран юрист от ПУ „Паисий Хилендарски" и адвокат с над 15-годишен опит в делата с недвижими имоти и собственост.

От известно време се заговори за продажба на земята под старите панелни блокове и междублоковите пространства. Подобна дискусия обаче е излишна, защото всички собственици на панелни апартаменти притежават и неотменимо безсрочно право на строеж върху общинската земя, в която е построен блокът. Тоест „каквото и да се случи със сграда, правото на строеж дава възможност на собствениците на апартаменти да си построят нови такива - те имат вечно право на имот на тази земя, разпорежда Законът за собствеността.

На второ място - парцелите, в които са построени панелните блокове, са с голяма площ (над 1-2 дка) и са предназначени за комплексно застрояване на жилищни блокове. До 1990 г. общините финансираха строителството на панелни блокове в тези парцели, а апартаментите продаваха на нуждаещите се. Понастоящем общините продават празните общински парцели, отредени за комплексно застрояване, чрез търг или конкурс, или ги отстъпват срещу обезщетение с апартаменти, като новопостроените апартаменти стават общинска собственост и се предоставят под наем или се продават по данъчна оценка на гражданите с жилищни нужди, регистрирани в съответните регистри на служби „Общинска собственост”, „Жилфонд” и чакащи с години да получат общинско жилище.    

Незастроените части от парцелите към панелките, т.нар. междублокови пространства, са тревни площи, паркинги, детски площадки, които се ползват безплатно от собствениците на апартаменти. Безплатно, защото освен че притежават апартаменти, те са собственици и на правото на строеж, което съгласно Закона за собствеността им дава право да ползват парцела, в който е построен блокът. След като притежават право на строеж и могат да имат отново имот на същото място при евентуално погиване на блока, след като ползват земята безплатно по закон, няма логика да плащат допълнително за идеални части от тази земя.

Единствената полза от юридическа собственост върху земята под панелките би дошла от евентуално бъдещо застрояване на междублоковите пространства. Такова застрояване обаче би могло да се реализира след покупка на парцела от всички собственици на апартаменти в панелния блок, след изменение на плана за застрояване и последваща реализация на строителството или продажба на правото да се построят нови сгради в парцела на трето лице. За да се реализира новото строителство в парцела обаче, освен че всички собственици на апартаменти трябва да закупят идеални части от земята, те трябва да направят и разходи за изменение на плана за застрояване - да наемат екипи от проектанти, да им платят, да изчакат във времето изменението на плана да влезе в сила със заповед на кмета и т.н.

Дали собствениците на апартаменти ще успеят да реализират строителство в парцела и да спечелят, или ще отстъпят това свое право на външни фирми срещу заплащане, е въпрос, отговорът на който зависи от редица фактори, най-важният от които е постигане на съгласие между всички собственици по следните въпроси:  - за покупка на общинската земя,  - за финансиране на изменението на плана за застрояване,  - за инвестиране на пари в процедурата съобразно частта на собственика и т.н.  Липсва ли съгласие между всички етажни собственици по тези въпроси, то описаната полза -печалба от строителство на нови сгради в междублоковите пространства, ще остане в областта на добрите намерения.

 

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пари,пари....

пари,пари....

21.08.2020 | 09:21

Те и сега междублоковите пространства не са големи , но идеята да се продават и застроят е "велика" ! Като нищо ще намери подкрепа !

Отговори
13 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?