Следвайте ни

Експерт след екокатастрофата в Марица: Търсете доставчика на опаковките от пестициди

viber icon

Произходът на  пластмасовите опаковки от пестициди, които преработва фирма „Екоинвест“, може да се проследи, стига разследването да върви в правилната насока. Това коментира собственик  на фирма за рециклиране на отпадъци, пожелал анонимност.  Важно е да се разбере, дали суровината – в случая пластмаса, в която е имало химикали, е доставена от държава членка на ЕС и от коя точно  или вносът е от трета страна.

Според европейското законодателство, празните опаковки от препарати за растителна защита, трябва да са трикратно измити, за да тръгнат за преработка. Освен това те се обозначават със специален код за опасни отпадъци. В някои държави от ЕС обаче не се слагал такъв код и опаковките се таксували като обикновена пластмаса редом с опаковките от шампоан, прах за пране или други с приложение в бита.  Проблем било също, ако суровината, която влиза у нас за рециклиране, е от Сърбия например. Там европейските правила не са валидни, респ. няма как да се поставят кодове за опасна стока. В тези случаи който и да ги преработва, няма как да знае какво е било съдържанието в празните опаковки.

Кои са доставчиците на пластмаса на фирма  „Екоинвест“, за сега няма как да се разбере. Заради образуваното досъдебно производство, от Министерство на околната и среда и водите не могат да предоставят информация.

През 2014 г. у нас стартира проект между Асоциация Растителнозащитна индустрия България /АРИБ/ и русенска фирма за събиране и управление на опаковки от продукти за растителна защита. Само за 2019 г. в страната ни са събрани и преработени над 97 % от опаковките, използвани от родните производители. По този показател България се класира на първо място в ЕС, а резултатът бе отчетен  в края на миналата година на международна конференция "За чисто земеделие и сигурна околна среда". Празните опаковки се рециклират и над 90% от тях служат за суровина за производство на телекомуникационни кабели. Останалото количество се насочва за изгаряне.  
 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?