Следвайте ни

Експеримент на "Марица": С климатик или без, в рейса е 34°C

На площада термометърът отчита 35,6 градуса, на лайкучката в парка се пуснаха по мускули

viber icon

Повечето от автобусите на пловдивския градски транспорт работят без включени климатици и атмосферата вътре наподобява тази в сауна. Това установи вчера по обяд проверка на "Марица". Репортерът ни тръгна с термометър в ръка, за да измери на място на какви температури се пържат пловдивчани на различни места в града.  

Първият ни обект е рейс номер 20, който се движи към центъра. Пътниците вътре са плувнали в пот, а дисплеят на термометъра отчита, че вътре градусите стигат 34,3°C. Подобни стойности показват данните от още няколко градски возила. В автобус по линия 11 положението изглежда малко по-добро, защото - чудо, климатикът духа. Безкомпромисният уред обаче си казва думата - градусите вътре са сходни с "горещите" рейсове - 34,0°C. "По-добре да отварят прозорците, вместо да ни залъгват, че ни охлаждат. Но кондукторите мрънкат, че ставало течение", коментира зачервен от жегата пасажер. 

Освен че пътуването с рейс в горещините не е желателно, разходките в часовете от 14 ч. до 16 ч. също са голямо изпитание, стига някой да не поиска да си изпържи яйце за секунди или да си ​стопли вода за чай на силното слънце. В това "лепкаво" време температурата в Цар-Симеоновата градина достига 31,5 °C на сянка, показва термометърът ни. Някои от дядовците на ​лайкучката са навили ръкави, други са с класически бял потник, а най-смелите са се пуснали по мускули. 

На Главната пък въобще не е за стъпване. Тежко и горко им на майсторите, които действат на площада при екстремна жега от 35,6°C. Температурата, обхванала най-дългата пешеходна улица в Европа, на шарена сянка е 33,9°C. Сладоледът тук изобщо не спасява, защото се стопява още преди да е изяден. Опашките пред чешмичката срещу стълбите на Каменица по-скоро отказват хората да чакат и ги карат да си купят студена вода от най-близкото капанче. Това обаче пак не е достатъчно, тъй като течностите от ледени бързо стават студени, после хладки, а накрая топли. Процесът отнема не повече от 5 минути.

В Капана всички арт украси, шарении и графити се пекат сякаш във фурна, но не на 220 градуса, а на 33,7°C, което хич не е малко. Тесните масички и столчета са набутани още по-навътре към стените, под навеси и сенници, но въпреки това парят и не стават за докосване, да не говорим за сядане.

Остава да се разчита на дебелата сянка между къщите в Стария град. Спасение тук може да се намери в някои от музеите или в мраморната църква „Свети Димитър“, която се слави като един от най-хладните храмове в града. Въпреки старинните постройки, които скриват минувачите от жаркото слънце, в Стария град температурата е 32,6°C. И макар да е малко по-ниска в сравнение с другите места, тук значение имат и стръмните калдъръмени улички, които допълнително задъхват и изпотяват минувачите.

Истории за прохлада и полъхващи ветрове се носят за стъпалата на Римския стадион. Тук наистина градусите са с една-две единици надолу - 32,7°C. 

Синоптиците пък казват, че в близките дни жегата няма да си отиде от Пловдив.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Десен

13.08.2019 | 10:46

Интересно, да. А още по-интересно е, че в чисто новите Икарус на Бургасбус, при външна 35, температурата в рейса беше 26... Но там се мисли, а тук се краде. Затова Димитър Николов е подкрепян от всички в Бургас и печели с 87% на първи тур!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?