Следвайте ни

Екосистемите на пловдивските хълмове рухват. Да не стоим безучастни *

viber icon

Писателят Недялко Славов удари камбаната за съдбата на пловдивските тепета. Носителят на национални награди за поезия и проза алармира във Фейсбук как сушата съсипва символите на града. Ето и неговия призив, който предизвика бурни полемики в социалните мрежи:

Засухата по пловдивските хълмове е страшна. Дърветата съхнат.  Храстите са струпани клади. Екосистемите рухват.  Трябва спешно да бъдат изградени поливни системи на трите хълма - Дановия, Бунарджика и Младежкия!!!

Докато вечер хъркаме, хълмовете връщат кислорода на града. Не ми се и мисли, ако станат отново голи скали в тая поднебесна фурна. Природата не е само за диво потребление.

Трябва да организираме обществен комитет за спасяване на хълмовете. Чрез дарителство по сметка да се съберат пари, да се задвижат нещата, да се проектира, проучи, организира. Къде с общественополезен труд, къде с добра воля, къде със символични средства. Какво е за половин милионен жив град само за седмица да се съберат необходимите суми.

Пушачите да дарят стойността на две кутии цигари, непушачите също, дамите - стойността на два джина или пет кафета, аз - стойността на една моя книга, всеки каквото може. Преди век съгражданите ни са носели пръст с кошници, носилки и каруци, за да се вкопчи животът в скалите. Не може само да ревем и хищно да потребяваме това, което ни е дадено свише и от нашите предци...

* Заглавието е на редакцията 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ццц

Ццц

16.09.2020 | 07:04

Тотев да дари еднодневната печалба или 1% от откраднатото и трите хълма ще се сдобият с поливни системи.

Отговори
1 0
Реалист

Реалист

15.09.2020 | 20:18

Всичко което е свързано с екологията в Пловдив отива по дяволите отива по дяволите разберете всичко което е свързано с екологията в Пловдив

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?