Еколози искат Капана без коли

Машини вместо метачки пречистват въздуха от прах

Общинските еколози категорично настояват „Капана" да бъде забранен за коли. Изключение ще има за зареждане на търговските обекти за по дин - два часа и за живущите в квартала. Идеята е само част от новия план за въздействие върху атмосферния въздух, подготвен за обсъждане в местния парламент от шефа на дирекция „Екология" Христо Минков. Мерките са разработени заради промените в българското и европейското законодателство и завишените изисквания към чистотата на въздуха от 2010 г.

Фини прахови частици са най-големият замърсител на въздуха в Пловдив, който излага здравето най-вече на децата на риск, сочат изследванията. Според новите нормативи рязко се сваля горната граница на допустимото съдържание на прах във въздуха - от 40 милиграма на 20 милиграма на кубически метър. Досега превишаване на допустимите норми е било разрешено до 35 пъти годишно. Оттук нататък се въвежда ограничение до 7 пъти, обясни Христо Минков.

Еколозите са на мнение, че въздухът под тепетата ще бъде по-чист, ако най-после се въведе тъй наречената „зелена вълна". Идеята за синхрон в сигналите на кръстовищата е много стара, но до този момент не е реализирана. Най-напред към зелена вълна трябва да се включат бул. „Цар Борис III Обединител", „Руски", „България" и „Христо Ботев", счита Христо Минков.

Подмяна на паветата с асфалт е другата мярка, над която ще разсъждават съветниците. Изграждането на велоалеи ще даде възможност на гражданите по-често да се предвижват с този евтин и екологично чист транспорт. Дирекция „Екология" е против ръчното метене на улиците, обяви Минков. Според него две чистачки са в състояние да вдигнат кълбета прах и да те отровят. Време е тази услуга да се извършва с машини, още повече че всяка от тях ще замести приблизително 50 чистачки, мотивира се Минков.

Еколозите предлагат почистването на улиците да мине на двустепенна система. Тоест, на гражданите се обявяват дни на уборка, в които не бива да паркират колите си на пътното платно. Ако не ги махнат, „Общинска охрана" има право да премести спрените автомобили с „паяк".

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
2

2

26.10.2009 | 18:33

Аз съм с 2 ръце за подмяната на паветата с асфалт.живея на павиран булевард и като минават по него тировете,камионите и колите с по висока скорост,шума е ужасен.Все едно ти минават през главата.А и за шофьорите друсането ще е по-малко.

Отговори
0 0
1

1

26.10.2009 | 11:28

АМИ КРАЙНО ВРЕМЕ Е!!!!!!!!!

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?