Следвайте ни

Само в "Марица": Сменят шефа на Басейнова дирекция за конфликт на интереси

Еколог номер 1 на Община Пловдив се кани да седне на горещия стол

viber icon

Съпругата на Марин Маринов ръководи лабораторията на Изпълнителната агенция по околна среда, която прави анализи за качеството на водите  

  

Директорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Марин Маринов ще бъде отстранен от длъжност до дни заради конфликт на интереси, научи „Марица“. По наша информация съпругата на Маринов - Весела Генина, е ръководител на лабораторията в Пловдив на Изпълнителната агенция по околна среда. 

Това, по думите на запознати, е давало възможност да бъдат манипулирани резултати от пробите на повърхностните, подземните, отпадъчните и минералните води. Басейнова дирекция пък дава разрешителни за водочерпене. Говори се, че Генина е запазила моминската си фамилия, за да не е очевидно роднинството <210> с Маринов, който отдавна работи в Басейнова.

По информация на „Марица“ именно Генина, която е шефка на лабораторията от поне две години, е взела пробите при последното замърсяване на реките Юговска и Чепеларска от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ през февруари. След аварията „Марица“ изпрати въпроси до Басейнова дирекция за резултатите от редовните мониторинги на двете реки през последните три години заради съмнения за регулярно замърсяване и предвид високата обществена значимост на проблема. От Дирекцията обаче отказаха да предоставят данните с мотива, че прокуратурата в Асеновград, която проверява случая, не е разрешила изнасянето им.

Припомняме, че Маринов бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район от министъра на екологията Емил Димитров на 9 март 2020 г. На същата дата бе освободена и бившата шефка на Басейнова дирекция инж. Цветелина Кънева.

Кънева беше задържана на 28 февруари заедно с юрисконсулта на ведомството и Георги Какалов  по време на акция на Специализираната прокуратура. Срещу нея има повдигнати две обвинения - за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и подкупи именно при издаване на разрешителни за водочерпене. Кънева и до момента се намира в столичния арест на ул. "Майор Векилски“.

Марин Маринов е дългогодишен служител в Басейнова дирекция. Последно изпълнява длъжността директор на дирекция „Планове и разрешителни“.

Както „Марица“ единствена писа, в Басейнова заваляха оставки след ареста на Кънева и назначаването на Маринов. От 10 служители в отдел „Контрол“ останаха едва трима - шефката на дирекцията инж. Снежана Обретенова, Лиляна Барганова, която в момента изпълнява и длъжността пиар, и още една служителка. 

Според източници на "Марица" за шеф на Басейнова се стяга  Всилка Чопкова - шеф на Дирекция "Екология" и управление на отпадъците в Община Пловдив. Тя вече е подала молба за напускане на сегашната си длъжност. Чопкова работеше като и.д. в Общината през двата мандата на бившия кмет Иван Тотев. Оказа се, че титуляр там е бил Стефан Шилев, "командирован" задълго за шеф на РИОСВ-Пловдив. Самият Шилев бе освободен от екоинспекцията след поредица от скандали, но отказа да се върне на поста си в Общината. Сега кметът Здравко Димитров ще трябва да назначи нов шеф на Дирекцията след напускането на Чопкова. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Член на ГЕРБ

Член на ГЕРБ

30.05.2020 | 21:56

Чопкова ще я уреди Тотев чрез Менда. В Ако не знаете в Пловдив на държавен пост на значенията стават само от Менда Стоянова и Тотев. Никой не може да заеме пост без те да кажат. Примери много като Директора на областно пътно, директорката на РИОСВ, сега Чопкова и така нататък.

Отговори
1 0
Limbo

Limbo

30.05.2020 | 16:55

От полвин година се изредиха сума реки замърсени. Тъкмо си поднових рибарския билет есента и спирам , няма смисъл.Последно и две реки в яз."Пясъчник"

Отговори
0 0
ЗИКО БЪЗИКО

ЗИКО БЪЗИКО

30.05.2020 | 13:42

Пълни грешници сте от Марица. Пишете глупост и си ги измисляте.

Отговори
3 2
Трафик

Трафик

30.05.2020 | 11:27

Какво да коментираш! Помияри! Алчни нагли отвратителни! Това е само една басейнова дирекция?! БОРИСОВ ИДИ СИ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ!!! ТО КАКВО ДА КОМЕНТИРАШ!!!? БРЮКСЕЛ СПЕШНО ЗАНУЛЕТЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА ТЪПА И ОСВЕН БОРДА НАЗНАПЕТЕ НИ СЛУЖЕБНА СЪДЕБНА СИСТЕМА ПАТЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО! НАЛИЧНИТЕ ТАКИВА ПРИБЕРЕТЕ ПО ЗАТВОРИТЕ НА ЕВРОПА НА КВОТЕН ПРИНЦИП КАТО ЕМИГРАНТИТЕ.... СРАМ МЕ Е ЧЕ МИ РАЗСИПАХА СТРАНАТА ИНЕ СХМ ДОСТОЙНА ПРД ДЕЦАТА СИ КОГАТО ПИТАТ ЗАЩО..... БОЙКО ИДИ СИ...... КАТО ПРИ ПАНДДМИЯТА ВСИЧКИ БИЛИ ВЪВ ВЛАСТА И АДМИНИСТРАЦИЯТА ВЪН БЕЗ ПРАВО ПОВЕЧЕ НА УЧАСТИЕ В ПОЛИТИКА И АДМИНИСТРАТИВНА ДЛЪЖНОСТ.... КЬОВЕШИ ПОЧЕТНА ГРАЖДАНКА НА БЪЛГАРИЯ!!??!

Отговори
4 3
Стефан

Стефан

30.05.2020 | 10:00

Поредната Калинка ! Кукла на конци.

Отговори
13 3
Да ДА дА дА

Да ДА дА дА

30.05.2020 | 15:15

Чопкова си няма хал хабер от това, което работи в момента.... Директор на Басейнова..... ха-ха-ха....Никога няма да се оправи тази държава!

Отговори
5 3
Дорко

Дорко

31.05.2020 | 00:17

Чудно е,че можете да погледнете в канчето на другия!

Отговори
0 0
ДОБРИ ТЕРПЕНТИНОВ

ДОБРИ ТЕРПЕНТИНОВ

11.06.2020 | 21:37

МНОГО СКОРО В БАСЕЙНОВА ЩЕ ИМА НОВИ АРЕСТИ. МНОГО ГОТИН ИЗБОР ХА .ХА..ХА..... И ДА СЕ СПАЗВА РАБОТНОТО ВРЕМЕ ПРИ ЧОПКОВА ДА ЗНАЙТЕ РАЗБИРАШ....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?