Следвайте ни

Екоинспектори в акция по почистване на защитена зона от „Натура 2000“

viber icon

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда  и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), включително директорът на пловдивската екоинспекция, се включиха като доброволци в акция по почистване на района около остров Адата на река Марица. Районът попада в границите на защитена зона „Река Марица“ от мрежата „Натура 2000“, представляваща важен биокоридор и местообитание на редица редки и защитени видове.

В почистването на района се включиха и други организации, рибари, любители на водните спортове и граждани. С помощта на лодките на воден клуб „Еделвайс“ бяха събрани и транспортирани до брега отпадъци от острова и от коритото на реката. Количеството на боклука, който беше „спестен“ на природата беше претеглен – общо 292 кг, от които 230 кг пластмаса, 7 кг стъкло и 51 кг смесен отпадък. Той беше извозен от сметосъбираща фирма и ще бъде рециклиран.

Удовлетворението от резултата беше за всички участвали доброволци, а изводът – следният: съвместните усилия винаги водят до по-добри резултати, когато каузата е споделена. След края на акцията пространството беше видимо по-чисто и приветливо.

Инициатори и организатори на инициативата са част от програмата _Място България - Junk Around на Сдружение „БГ Бъди Активен“, с което РИОСВ – Пловдив има ползотворно сътрудничество. Те осигуриха и нужните консумативи, свързани с почистването, здравето и хигиената.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

10.09.2020 | 16:53

Доброволци които безплатно са чистили е имало,но от цялото това чистене тези които са го организирали пак са топнали човката по някоя програмка и то с немалко парички.То между другото точно това е била и единствената цел.Всички други приказки са само за прах в очите на пловдивчани.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?