2374

„Екобус" получи лиценз за превоз на пътници

Новосъздадената общинска фирма „Екобус - Пловдив” вече има лиценз за превоз на пътници по градските автобусни линии. Дружеството е учредено със задачата да кандидатства с проект по европейска програма за финансиране на доставка на 20 електробуса и оборудване на депо със зарядни станции. Прогнозната инвестиция, необходима за обслужване на две линии като за начало, е 20 млн. лева, а първоначалният план е те да тръгнат по две нови линии.

Директорът на „Екобус” Илко Търпов обясни, че в момента се правят предпроектни проучвания кои маршрути би могла да обслужва фирмата, с какъв персонал, какви са параметрите на електробуси на световния пазар. Тези дни той заминава за Плевен и Русе, за да проучи опита на тамошните общини. В Плевен е оборудвано най-новото електрическо депо, в Русе са доставени електромобили чешко производство.

Засега няма отворена програма, по която Пловдив би могъл да кандидатства за безвъзмездна  финансова помощ за екологичен градски транспорт. Знаците от Брюксел обаче показват, че именно програмите за транспорт и градска мобилност ще бъдат отворени първи и това ще се случи съвсем скоро. "Искаме навреме да сме готови с проекта, за да ускорим доставката на електробуси и да не останем на опашката с европейските средства, както се случи в предишните два програмни периода", коментира Илко Търпов. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
К.И

К.И

10.12.2022 | 11:07

Проучване, ало взимайте сегашните линии, че е трагедия не може в целия град само 1-та да е най-редовната линия, всичко друго е трагедия. Нали ходи господина в Чехия пролетта, какво проучване ще прави тука, оттам трябва да се учим, тука е само далаверки и с китайски автобуси.

Отговори
0 0
Ала, Бала, Портокала!

Ала, Бала, Портокала!

10.12.2022 | 07:22

Айде, яхвайте лиценза и тръгвайте!Ако нямате Еко рейсове докарайте Еко Рикши от Индия! Утре да сте на линиите с десетина Рикши ще се управите! Една за кмета, една за директора и девет за заместник кметовете на първо време ще стигнат с резервите! Айде, че както са тръгнали Дошковци, Чолаковци, Ангеловци да намаляват автобусите ще трябва да чакаме по един час да дойде рейс през зимата!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?