2374

Една легенда се завръща: Корифей на спорта е най-новото попълнение в екипа на "Марица"

Трансферен удар доведе в редакцията на "Марица" един от най-успешните спортни журналисти в Пловдив. Кирил Донев има солиден опит като тв и радиоводещ, а сега избра медията ни, за да се завърне отново към любимата професия. Той ще се заеме със спортния подкаст на marica.bg, чийто дебют се очаква в близките дни.

Донев е създател  на предаването "Мега Спорт", звучало в ефира на първото частно радио в Пловдив "Канал Ком" през 90-те години. 

Мнозина и досега си спомнят неговите репортажи от Мондиала в САЩ през 1994 г., където Пеневата чета стана четвърта футболна сила в света. Донев отрази също Европейското първенство в Англия две години по-късно, както и Световния шампионат във Франция. Пред микрофона му заставаха всички родни звезди от ранга на Христо Стоичков и Стефка Костадинова, с която са възпитаници на Спортното училище в Пловдив. 

Главните редактори на националните спортни издания пък задължително поръчваха на дежурните репортери да записват новините от "Мега Спорт", защото по правило те бяха уникални и изпреварващи. 

Почти две петилетки Кирил Донев се изявяваше и в телевизия "Евроком", където оглави спортния екип. По това време медията закупи тв правата за излъчването на Бундеслигата и италианската Серия А. Ръководеното от Донев "Студио Спорт" редовно оглавяваше класацията за най-гледано коментарно-обзорно спортно предаване. "Евроком" стана и първият частен партньор на БНТ в директните предавания на мачовете от елитната ни футболна група. Излъчваната от Пловдив телевизия имаше и най-голямата кореспондентска мрежа от спортни репортери след тази на държавните медии. 

Донев може да се похвали и с незаменим домашен капацитет в спорта - съпругата му Поли Гешева е бивша баскетболистка от славния тим на "Марица" в ерата на треньора Тошко Ненов.

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?