1553

Една година "Втори дом" в Пловдив: Покрив, любов, спасение и... още нещо СНИМКИ

Украинците, които избягаха от военните действия в родната си страна и намериха спасение в Пловдив, отбелязват една година от създаването на техния "Втори дом". Белодробна болница, която се бе превърнала в призрачно място, сега грее като слънце, а вътре кипи живот.

Снимки от Наташа Манева 

Преди година мъже, жени и деца прииждаха в града под тепетата, за да избягат от бомбите и да почувстват онова, което им бе отнето за секунди - сигурността в утрешния ден. Именно в Пловдив те намериха всичко нужно в лицето на Наталия Еллис, която застана неотлъчно зад тях и им помогна да преодолеят ужаса.

Година по-късно украинците имат "Втори дом", който включва подслон, храна, помощ и добро отношение. Много от избягалите вече имат работа.  Сега украинците в Пловдив имат нужда от психологическа подкрепа, за да се справят с шока и ужаса, които не се забравят лесно.

Най-важното обаче е осигурено на 109 % за тях във "Втори дом". Етажите са огласени от детска глъч, от кухнята се носи аромат на приготвени вкусотии.

Още от двора и на първия етаж гостите биват посрещани от благотворителен базар, който е част от годишнината. На него се предлагат ръчно изработени изделия, които впечатляват всеки посетител.

Впечатление прави и облагородяването на дворното пространство. Украинците са превърнали част от двора в малък рай и продължават, за да стане "Втори дом" на 100 % такъв - пространство, в което животът им тръгна отначало, с една идея по-добър от преди.

На гости на базара днес бяха и представители на женския Ротари клуб, които подкрепят безрезервно украинците от първите минути на военните действия. С осъществяването на различни проекти, те допринасят за съществуването на "Втори дом".

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 5 оценки
4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Сън

Сън

18.03.2023 | 20:16

Боклуци.

Отговори
9 14
Кафа от украйна

Кафа от украйна

18.03.2023 | 20:15

Всички до един до края на март в бежански лагери! На контролиран режим!

Отговори
11 13
Кафа от украйна

Кафа от украйна

18.03.2023 | 20:13

Една година навлеците ги хрангутим лекуваме веселим плащаме им пари кеш ...децата им безплатно в детски градини...студентите без семестриални вноски... Лентяи лъжци мързеливци... Нагли навлеци! Директно в Украйна!

Отговори
11 16
Орлин

Орлин

18.03.2023 | 21:11

Копейка , лягай , изкара и днес 1 рубла

Отговори
12 7

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?