46

Една четвърт от пловдивчани живеят в лишения

25.5% от населението на Пловдив и областта живее в тежки материални лишения. Това показват индикаторите за бедност и социално включване в региона за 2021 г., съобщиха от Национално статистическо бюро Юг. Най-голям е броят на лицата, които не могат да си позволят едноседмична почивката извън дома - 42.7%.

Невъзможност да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства са 39.2%. Малко над една четвърт от населението пък не може да си позволи  да купува месо, пиле или риба всеки втори ден. Успоредно с това 36.1% от домакинствата нямат средства за подмяна на остаряла мебелировка, а 23.4% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си.

От статистиката пресмятат, че през 2021 г. линията на бедност за област Пловдив e била 478.50 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 23.5% от населението на областта. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава с 12.5%, а относителният дял на бедното население намалява с 1.8%. Експертите отчитат, че системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Отчетено е, че за същата година 32.7 хил. лица на възраст 18 - 64 години живеят в домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, или 8.9% от населението, като спрямо 2020 г. относителният им дял нараства с 0.6%.

Данните за 2021 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери - обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 23.5 до 30.9%, или със 7.4 %. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 42.5%, или с 19%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лили

Лили

14.07.2022 | 01:23

Тежко е най-вече на пенсионерите, които имат много разходи за лекарства и ток!Кога лекарствата за хронично болни над 70 години ще се поемат изцяло от ЗК?

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?