2374

Е-таксуването в рейса се отлага поне до лятото

Общината с нов търг за изпълнител

Електронното таксуване в градския транспорт в Пловдив, което трябваше да стартира на 1 април, отново се отлага за неопределено време.

Този път причината е решение на Върховния административен съд, което отмени обществената поръчка на Общината заради жалба на фирма „Телелинк бизнес сървис”, оспорила резултата от проведения търг за изпълнител. За победител в него беше избрана софийската компания „Тикси”, в чиято оферта е предвидено таксуване на пътниците с банкова карта и мобилно приложение, както и заплащането на такси в синя зона.

„За голямо съжаление, сме принудени да прекратим процедурата, макар че вече е избрана фирма, която отговаря на всички поставени изисквания. Забележките, направени от съда, ще бъдат коригирани в максимално кратки срокове, след което ще обявим нова поръчка”, коментира за „Марица” зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Процедурата по обявяването на обществена поръчка ще отнеме поне два месеца, след което комисията трябва да разгледа офертите. При повече кандидати този процес продължава близо три месеца, което означава, че при благополучно развитие на нещата изпълнител ще бъде избран най-рано в края на лятото.

Условията на обществената поръчка на стойност 11 998 000 лева без ДДС, или близо 14,5 милиона с включен данък, бяха обжалвани пред КЗК от ЮПАСС и „Телелинк бизнес сървис”. В един от мотивите се посочваше, че така формулираните изисквания представляват нова електронна система, а не надграждане на съществуващата, от която на практика не се използва нищо, освен информационни табели на спирките. Другият мотив е, че според одобрените разписания автобусите са 285, а в поръчката са записани 350.

Тодор Чонов обясни, че са заложени повече автобуси, защото перспективата е градският транспорт да се развива, а и Общината ще кандидатства за доставка на електробуси. Той допълни, че критериите на поръчката са високи, но градската управа няма да направи компромис с изпълнението на този толкова важен за града проект, който с правилен подход би могъл да стане реалност дори и в рамките на тази календарна година.

КЗК отхвърли и двете жалби, но „Телелинк” обжалва пред ВАС, в резултат на което поръчката беше отменена.

В момента в Пловдив все повече стават автобусите, в които няма дори и кондуктори, а билети се продават от шофьорите, което създава големи неудобства за пътниците.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Toni

Toni

20.02.2023 | 11:38

Добре де, толкова ли не можеше да дойдат експерти от Австрия или от Германия и да кажат, какво трябва да се направи. Да е направят качествено, а не да изглежда все едно аз съм е правил в гаража. Остава и испанци или португалци да правят S-Bahn в Пловдив. "Ама с южняците по - лесно се договарят цените..Сметка е точна"

Отговори
4 0
Сещингс?

Сещингс?

20.02.2023 | 14:02

Не моджи !Не моджи защото от тях немоджи да се откранат пари!Защото ще стане като с почистването на р.Марица ,първо щяха да дадат 6милиона,после станаха 1,5 и сега са 0,5милиона и щяха да ги разберат даже и в Европейския съюз ,какви крадци са!

Отговори
1 1
Рачо

Рачо

20.02.2023 | 14:54

А за 600 000 където подариха за отказа за пробива на водната палата. Супер схема - почвате, после аз спирам щот шъ ревнат и ви давам 600 000 за извършените никакви действия и пропуснати ползи. Събирате си ламарините и да ви няма.

Отговори
1 1
Фани

Фани

20.02.2023 | 10:32

А Тотев кога в затвора ? 20 милиона заминаха с Индра и файда йок!

Отговори
4 2
Пешо

Пешо

20.02.2023 | 08:35

Най добре е тези некадърници нищо да не правят. Да оставят на следващите да решат какво трябва на Пловдив през следващия мандат. За четири години старшина Чонов само взимаше заплата и нещо не направи в транспорта.

Отговори
12 1
Гошо

Гошо

20.02.2023 | 13:26

Я кажи, кой направи нещо за тези 4 години. Всички 9 старшинки със все началника им отгоре, който почне нещо - откаже се, питат го нещо - не знае, щял да нзначи проверка, питат го втори път - взел си бил поука провинения. Сега и това ще го бутат до изборите, понеже знаят, че няма да ги има и друг да се оправя!!!

Отговори
2 1
Сън

Сън

20.02.2023 | 08:12

Никога няма да стане!

Отговори
7 1
Няма време!

Няма време!

20.02.2023 | 08:06

“За крадец не ставаш сине ти си будала”!Хитрата сврака ЗД пак с двата крака в клоаката!Времето тече и кражбата на нови 13 милиона от ел.таксуването отново се отлага!С мълчанието в ефира за откраднатите преди от ИТ 20мил. сегашните казват,ние си мълчим за 20 те вие сега мълчете за 13милиона и всичко е точно!Но да внимаваме….!

Отговори
9 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?