Е-правосъдие под тепетата: Адвокати правят справки по делата си от телефона

Адвокатите в Пловдив вече могат да правят справки по делата си от телефона или таблета, докато си пият кафето в офиса. Това става възможно, след като от началото на януари е създадена електронна връзка между Районния съд и Адвокатската колегия.  Пловдив дава пример за първите стъпки на електронното правосъдие в страната, заяви Владимир Златев - председател на колегията. Споразумението за съвместна работа е подписано на 22 декември, но е трябвало технологично време да се стикова работата на Районния съд с новия сървър на Адвокатската колегия.

От Нова година могат да се правят справки по дела и да се получават сканирани документи от адвокати, които са пълномощници. Другото условие е правозащитниците да са регистрирали нови електронни пощи на сървъра на колегията. Засега това са около 200 души от общо 1200 членове на колегията. Системата е така настроена, че веднага идентифицира адвоката и не може да бъде пробита. Поисканите документи се пращат по електронен път на имейла, идентифициран от системата. Преди това обаче те трябва да минат през съответния съдия.

На първия етап връзката е едностранна - само адвокатите могат да искат документи. Предстои връзката да стане двустранна - съдът да започне да праща призовки, справки и всякакъв вид документи на съответния адвокат. За това обаче трябва да се разработят строги правила за работа, съобразени с процесуалните закони. 

Районният съд в Пловдив е първият в страната, който въведе тази система, категоричен е Владимир Златев. Ако другаде е дадена възможност на колеги да стигнат до електронно досие на дело, те могат да видят до съдебни протоколи и актове, казва адвокат №1 в Пловдив. Той допълва, че подобна електронна връзка предстои да се разработи с РДВР и следствието.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?