Следвайте ни

Дюнерджийница надви РИОСВ в спор за миризми

viber icon

Една от най-големите дюнерджийници в Пловдив успя да събори в съда наложена ѝ солена глоба в размер на 2 бона. На свое заседание Районния съд в града под тепетата отмени наказателно постановление от Регионалната инспекция по околната среда и водите спрямо обекта за бързо хранене "Гиро Ленд", намиращ се на бул. „България“

През февруари миналата година служители на пловдивската екоинспекция извършили проверка на обекта във връзка с постъпил сигнал от живущи в близост за разпространение на силни миризми.  Във връзка с проверката бил съставен констативен протокол, а впоследствие било издадено предписание през пролетния и летния сезон обектът да работи при затворени врати. Срокът за изпълнение бил зададен до края на септември.

През юли 2019-та била извършена и последваща проверка на дюнерджийницата от страна екоинспекторите. Те установили, че обектът работи при отворени врати от страната към булеварда, а вратите към вътрешния двор са затворени. Усещали се миризми, но те били с ниска интензивност и разпространение. Все пак обектът не изпълнил напълно предписанието (да работи със затворени врати до края на септември) и проверяващите съставили акт. 

Ръководството на заведението за бързо хранене на бул. „България“ обжава санкцията в съда и в крайна сметка магистратите я отменят. 

Сред мотивите за това решение са, че предписанието не е връчено по надлежен ред, а оттам и че не е произвело целения ефект.

От друга страна, в издаденото предписание към дюнерджийницата не става ясно дали се възлага в срок най-късно до края на септември да се осигури протичане на работния процес при затворени врати или се предписва задължение до този период да се работи при затворени врати, като след тази дата задължението отпада. 

Според магистратите, не е изяснено и кое точно налага подобна мярка, след като проверяващите са констатирали, че не са установени интензивни миризми извън заведението за бързо хранене. 

„Напълно резонно е при работа с хранителни продукти и термичната им обработка да остават характерни миризми, но е и явно, че същите не са особено интензивни и се разнася малка част от тях, предвид затварянето и отварянето вратите на обекта от преминаващия поток клиенти“, се казва още в мотивите на съда. 

Решението подлежи на облажване пред Административния съд в Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

!!!

!!!

16.08.2020 | 14:28

Има едни такива вълшебни хартийки, каквито Боко къта в голямо количество в нощното си шкафче! Та тези хартийки са в състояние да променят мотивите на съда в нечия полза, да запушат носовете на проверяващите и те да не установят интензивни миризми извън заведението. ПОТВЪРЖДАВА СЕ ПРАВИЛОТО, ЧЕ ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ или,че парите неутрализират неприятните миризми!

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?