Следвайте ни

Двоен ръст на чуждите работници в региона за 2020 г.

viber icon

Почти двоен ръст на командированите чужди работници в област Пловдив се наблюдава през изминалата година. Докато през 2019 г. те са били 90, то в годината на пандемията броят им скача на 154, съобщиха от Агенцията по заетостта за „Марица“. Те са прекарали средно по една година в Пловдив. Трудели са се предимно в секторите „Строителство“ и "Земеделие" или са заемали ръководни мениджърски позиции. 

В този сегмент от пазара на труда очаквано се нареждаме в челната тройка. Първенец е столицата, следвана от града под тепетата и Варна, където броят на командированите работници и служители е 75. Това се дължи на по-голямата концентрация на международни компании в по-големите градове. В същото време другата голяма област в страната - Бургас, диша праха на Пловдив със само 22 командировани чужденци за година.  

Турците са били командировани най-често в Пловдив, следвани от украинците и руснаците. Чуждите компании пращат и по-екзотични служители - от Египет, Индия, Япония и Тунис.

Преди да пристигнат в града ни, командированите служители  първо проверяват какви са правата им. Едни от най-честите въпроси са свързани с трудовите злополуки и дали периодът на командироване може да бъде удължен. Условията са различни в зависимост от сключените международни спогодби между България и съответната държава.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?