965
Следвайте ни

Двоен контрол за по-чист въздух в Пловдив, граждани и община с общи мерки

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров се срещна с представителите на Гражданския комитет, който беше учреден, за да съдейства и следи за изпълнението на решението на Върховния касационен съд (ВКС) за подобряване качеството на атмосферния въздух в Пловдив. В нея участваха председателят на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“ Атанас Рогачев, адвокат Михаил Екимджиев, инж. Любозар Фратев,  арх. Петкана Бакалова и Ласка Ненова от Сдружение "БГ Бъди активен“. От страна на общината участваха също зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов и зам.-кметът по екология Анести Тимчев. 

Адвокат Екимджиев представи гражданската инициатива и нейната основна цел да се предприемат ефективни действия от местната власт за опазване на околната среда за достигане допустимите нива на фини прахови частици в атмосферния въздух на града.

От комитета настояват за възстановяване на измервателната станция до „Баня Старинна“, за разкриване на линии на градския транспорт до индустриалните зони и логистичните паркове до Околовръстно шосе и създаване на училищни автобуси. В писмото се иска да бъдат премахнат безплатните паркинги за служители на институциите в центъра на града, като същевременно се открият буферни зони за паркиране.

Предлага се също в дните с повишена концентрация на фини прахови частици да се пътува безплатно или с намалена цена на билета в градския транспорт.

Сред предлаганите краткосрочни мерки са подобряване на организацията на движение, за да се избегнат задръствания, както и по- ефективно машинно метене и миене на улиците. От комитета ще правят мониторинг на въздуха и ще информират обществеността.

Кметът Здравко Димитров подчерта, че целите на Гражданския комитет в голяма степен съвпадат с програмата на общината за подобряване на качеството на атмосферния въздух.  „Нещо повече, ние гледаме доста напред и сме заложили своите проекти в Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г., за които ще се търси финансиране по програмите на ЕС“, заяви още кметът. Той подчерта, че икономическото развитие на региона, изпреварва възможностите на общината да отговори с необходимостта от нова инфраструктура, с образователни, здравни и социални услуги. Общината обаче прави всичко възможно да привлича средства и да финансира най-важните проекти за града, от които зависи разтоварването на трафика. Той бе категоричен, че мерките за подобряване качеството на въздуха трябва да бъдат комплексни и приоритетно засягат направленията транспорт и екология. 

Кметът заяви, че Община Пловдив вече има готов проект за създаване  на общинско дружество за модерен екологичен градски транспорт, което през следващия програмен период да кандидатства за средства по програмите на Европейския съюз за закупуването на 20 електрически автобуса. Целта е след 2-3 години общинското дружество да поеме две нови  градски линии, които основно поемат учениците, студентите и работещите в индустриалните зони,  а в последствие да обслужва и други линии.

Зам.-кметът Тодор Чонов допълни, че  общината вече е направила анализ за ползите и рисковете при създаването на общински превозвач. Предвижда се също изграждане на автобусно депо, надграждане на Системата за управление на трафика, изграждане на зарядна инфраструктура и надграждане на системата за електронно таксуване на пътниците в градския транспорт.

По време на срещата зам.-кметът по екология Анести Тимчев представи част от проектите, които в момента подготвя общинската администрация в неговия ресор. Той припомни, че най-големият замърсител на въздуха се явява битовото горене на дърва и въглища, което съставлява над 60%  от вредните емисии. В момента общината изпълнява проект за подмяна на старите уреди за отопление с екологични алтернативи и в същото време се готви за неговото надграждане, защото по линия на ЕС са предвидени сериозни средства през новия програмен период. Друга важна мярка за подобряване качеството на въздуха е и въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив като в момента се разработва методика за намаляване на ФПЧ10 от автомобилния трафик и битовото отопление на твърдо гориво. 

Развитието на зелената система също е сред приоритетните проекти на Община Пловдив. Най-големият от тях е за река Марица със зони за отдих и спорт край нея с минимална намеса в коритото. Предвижда се също проектиране на нови и обновяване на съществуващите градски паркове и облагородяване на тепетата.

Благодарение на отпуснатия заем от 10 млн. лв. започва модернизиране на базата и техниката на двете общински предприятия „Чистота“ и „Паркове и градини“. Ще бъдат закупени нови електрически машини за  сметоизвозване, сметопочистване и поддържане на зелената система, които ще отговарят на всички екологични стандарти и да обслужват почистването на града. Новата техника ще механизира почистването в града като ще намали ръчното метене, което също създава предпоставки за запрашаване на въздуха. 

Община Пловдив съвсем скоро ще създаде Обществен съвет за качеството на въздуха като в него ще бъдат поканени за участие представители на неправителствени и обществени организации, съобщи още Здравко Димитров. Той подчерта, че е важно действията на общината за по-чист въздух да бъдат подкрепени с активни действия от страна на гражданското общество. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Шехеризада Пловдивска

Шехеризада Пловдивска

14.10.2021 | 13:15

Поредната порция голословни приказки! Както и умногледащи ги и видимо вярващи им, защо ли/бизнесмени/! Общината имаше свое предприятие, което имаше тролейбусен транспорт, но го фалира умишлено, като му взе линиите! Това се случи в мандата на Тотев! После вместо да му потърсят отговорност за това и, за откраднатите над 20мил.лв от транспортния проект, те го направиха най-богатия в Пловдив! И сега отново, екологичен, микологичен транспорт и пари от Европа! Не разбрахте ли, че пари за транспорт, които да откраднете отново никой няма да ви даде! Всичко е една пародия и губене на време! А и никой вече не ви вярва на приказките!

Отговори
6 3
Ерхан

Ерхан

14.10.2021 | 15:29

Тролейбусния транспорт фалира далеч преди Тотев. Кавки ги дрънкаш в Пловдив поне от 15 години няма тролейбуси. Разбирам Ви Вас ПРАТЕНИТЕ ТРОЛОВЕ, НО ПОНЕ ПРАВЕТЕ СПРАВКА В Интернет

Отговори
3 2
Резан Турхан

Резан Турхан

14.10.2021 | 19:06

Тролейбусния транспорт , работеше до 2012г!Тогава заради сегашните превозвачи и най-вече заради любимеца на сегашния кмет Ангелов го ФАЛИРАХА УМИШЛЕНО!!!!

Отговори
2 3
До идиотчето

До идиотчето

14.10.2021 | 19:23

Дай линк да видим до тогава ли е работил скапано тролче нещастно

Отговори
3 1
До идиотчето

До идиотчето

14.10.2021 | 19:25

Градският транспорт ги фалира Батаклиев от БСП бе скапани тролче. Какъв Ангелов тв гони бе мръсен трол

Отговори
4 1
Истината много боли!

Истината много боли!

14.10.2021 | 19:38

Вашия Гербераски гуру крадеца ИБТ, унищожи тролеите на Пловдив и сега дишаме най-мръсния въздух в Европа! А с този жест към сегашните превозвачи лицето стана най-големия олигарх на Пловдив! Но скоро ще се именува за всичко което открадна от Пловдив, така че и вожда ви няма да му помогне!

Отговори
2 2
истината боли

истината боли

14.10.2021 | 19:49

истината наистина боли защото в Пловдив вашата скапана партия БСП никога няма да управлява. ЯСНО?

Отговори
2 1
Котис първи!

Котис първи!

14.10.2021 | 20:11

Нашата партия се казва Пловдив! А вашата крадлива политическа сган скоро ще бъде изгонена с камъни от вечния град, в който вие диви и крадливи селяни сте го укопирали и ограбили така и хуните не са го грабили!

Отговори
2 2
Полудели са

Полудели са

14.10.2021 | 12:55

Горят каквото им попадне и заможните и богатите. Всичко, което не се продаде в магазините за дрехи втора употреба, се отправя в пещите за горене (и в града има такива - например в захарния комбинат). А някакви пощръклели от алчност глуп.ци откровено внасят от други държави отпадъци за изгаряне, като други пощръклели от алчност чиновници им го позволяват, основавайки се на законови разпоредби приети от трети пощръклели от алчност "депуптати".

Отговори
4 3
Кой да се сети

Кой да се сети

14.10.2021 | 12:44

Едно време, когато всички са се отоплявали с дърва, въздухът не е бил толкова вреден колкото сега защото сегашните бедни хора горят каквото им попадне: пластмасови бутилки, стари дрехи от изкуствени материи, гуми, пресовани дървесни плоскости споени с формалдехидни смоли. Нужна е разяснителна кампания за изключителната вреда от вдишването на дори малки количества дим от горене на пластмаси.

Отговори
5 3
селянин

селянин

14.10.2021 | 12:43

Който иска да диша чист въздух, да бяга от пренаселения град.

Отговори
5 3
МЕН

МЕН

14.10.2021 | 12:30

Пловдив - добре, но заповядайте да видите как е в Нареченски бани. На улица Опълченска 3 има неправомерно изграден комин, който обгазява цялото село и заплашва от пожар цял квартал. Явно властите дремят, а местното население и курортисти се задушават.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?