Следвайте ни

Двоен доход: 27 853 пенсионери взимат и пенсия, и заплата

viber icon

27 853 са работещите пенсионери в област Пловдив, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ), предоставени на „Марица“. Всички пенсионери в региона са 186 933, което означава, че всеки седми пловдивчанин или е останал по-дълго на трудовия пазар, или е придобил право на пенсия за инвалидност, или трудова злополука.

Най-голям е делът на работещите възрастни с пенсия за осигурителен стаж и възраст, т.е. над 60-годишните. Те са повече от половината трудещи се пенсионери - 19 267.  Средната възраст на трудещите се е 69 г. за мъжете и 66 г. за жените.

Част от тях си намират работа чрез бюрото по труда, като средно всеки месец по 22 души биват назначени.  „Повечето от тях са специалисти, които са преценили, че могат да продължат да се трудят. Те държат да бъдат наемани на договор, а не да са в сивия сектор“, обясниха от Агенцията по заетостта. Причината е, че според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, хората могат да увеличат размера на пенсията си.

Те търсят всякакъв тип работа – от такава на пълен работен ден до почасова. Най-напред се оглеждат за професии, близки до тези, които са упражнявали, обясняват от Агенцията по заетостта. Така например тези, които владеят чужди езици, освен като преводачи, си намират работа и като сътрудници в туристически фирми, организатори логистика. Пенсионираните учители пък в  учебни заведения, детски градини, забавачки. Значителна част от хората над 65-годишна възраст се хващат да се трудят като санитари, обслужващ персонал в социални и детски заведения. Освен това те се съгласяват и на позиции като продавачи, готвачи и охранители.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Не, няма срам

Не, няма срам

04.02.2021 | 19:23

Агро телевизионната журналистка отразява злобнодневната тема, защото сигурно няма какво друго да прави. може само от копане са разбира, пък за заплащането си има администрация , назначена от държавата. Горещо и се препоръчва или да се огледа за друга сензация, или да си смени попрището!

Отговори
3 0
Рачо павлов

Рачо павлов

04.02.2021 | 19:05

Ако не е толкоз тъжно плачевно и грозно щях да пиша че е смешно защо си мисли въпросната госпожа и завижда ли на тези пенсионери че получава щат двойно възнаграждение защо си мисли че продължават да работят защото получават достойни пенсии или защото не могат да си купят лекарствата и кофичката кисело мляко пожелавам на въпросната госпожа такива двойни и тройни възнаграждения

Отговори
9 0
Ивана

Ивана

04.02.2021 | 18:54

То затова младите ще бягат в чужбина тук работните места са блокирани от пенсионери. Затова ще вдигнат още годините за пенсия.

Отговори
2 9
Рачо павлов

Рачо павлов

04.02.2021 | 19:08

Ивана знаеш ли за какви заплати работят пенсионерите дали би работила и ти за такава заплата???

Отговори
11 4
Поли

Поли

04.02.2021 | 15:45

Ами сега? Да ги убием ли или какво?Що не питате какво им е пенсията?Във тях ли се вторачихме или ви пречат,че са още живи.Това са вашите майки и бащи.Не ви е срам

Отговори
21 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?