Следвайте ни

Две предложения за Бетонния мост в Пловдив от НКЖИ ВИДЕО

viber icon

Националната компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ ще внесе до седмица в Община Пловдив две предложения като идеен проект за запазване на Бетонния мост. Това обяви шефът на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски, който дойде заедно с транспортния министър Георги Тодоров в Пловдив за откриването на новата изпитна зала на ИА "Железопътна администрация" на бул. "Македония“ 2.

"За пробива под Централна жп гара в Пловдив имаме подписано споразумение с общината. Това е единият лот от целия проект. През август очаквам да е готово всичко, а през юли започваме подготвителни работи. 

Другият лот е от Централна гара до Скутаре, за който също се надяваме да стартираме през август работата", обясни още Папукчийски. Той добави, че се проверява концесията на Централна гара с фирма "Карат - С", като преговори за промяна в  условията не са водени, но НКЖИ се опитва да си събере концесионните такси.

Транспортният министър Георги Тодоров пък обясни, че подготовката за нова концесия на Летище Пловдив продължава. "Това е дълга сделка, ще бъдат разгледани всякакви варианти и сценарии. Дали летището ще бъде само за пътнически превози или само за карго, или пък комбинация от двете, още не е решено", заяви министърът.

Тодоров коментира, че БДЖ дължи повече от 20 млн. лева на  инфраструктурното предприятие за такси и разходи за енергия. И обясни защо е поискал проверка на договорите за ремонт на вагони.

"Сключеният договор от предишното ръководство за ремонт на 15 вагона е на стойност 27 млн. лева. На практика цената излиза колкото за нови. Това е абсурдно и по тази причина е възложена проверка. Ако АДФИ открие нарушения, ще сезираме прокуратурата", обясни министърът.

Той се надява новото ръководство на БДЖ да бъде вписано съвсем скоро и тогава ще стане ясно дали има финансови злоупотреби досега.

 Тодоров обясни, че ще държи за подобряване на графика за движение на  влаковете, за по-малко закъснения и най-вече за безопасност.

Заради закъсненията нивото на услугата пада и се получава отказ на клиенти и потребители на транспорта, а стремежът на министерството е обратен. Ще се прави и преоценка на всеки разход, за недопускане на загуби, обясни още министърът.

Той преряза лентата на нова изпитна зала към РЖИ, която се намира в сграда на НКЖИ. Новата изпитна зала ще подпомогне за пристрастността на провежданите изпити. "От тук трябва да излизат обучени и квалифицирани  специалисти в услуга на всички нас. Това е пример за дигитализация на целия процес", добави Тодоров. Той посочи, че залата ще има 16 работни места, които ще допринесат за спокойното провеждане на практическите изпити. 

Последва и демонстрация на изпит в новата зала.

 

 
 


 

 
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

НАД  ГАРАТА  вместо "подлез" в чорбата!

НАД ГАРАТА вместо "подлез" в чорбата!

06.07.2021 | 20:32

Вместо да разсипят с изкопи, рампи, стълбища, подпорни стени и страховити пикалници цялата територия пред гарата -а и оттатък релсите също- които квадратури са централни зони на Града, за пешеходци и пенсионерКи, железничарЦите да преМОСТЯТ НАД ГАРАТА също с една ажурна структура. Или да си разкарат цялата допотопна непотребна никому “инфраструктура” извън Града, да го заобиколят (навремето по прашната ул. Станционна до Станцията извън Пловдив се е пътувало с файтони!) 21-ви век сме! Китайците прекосиха така половин Африка НАД ЖИРАФИТЕ както за железници, така и за трафик. (Освен ако Далаверата се състои ф изкопи, дупки и батаци де, с извинение)

Отговори
3 0
далавери

далавери

06.07.2021 | 15:47

Стига с тези далавери, за сметка на пловдивчани! Омръзна ни да висим по задръствания заради зле организирани ремонти! Постоянно се затварят и без това натоварените булеварди! Коматевско шосе, бившият кмет Тотев го "разширява" повече от 4 години! Участък с дължина 2.3 километра! Като резултат - шосето е стеснено и постоянно има задръствания! "Умните светофари" на същи кмет пък изкарват от нерви и най-търпеливите водачи! И този човек е кандидат за депутат!?

Отговори
9 2
Иво

Иво

06.07.2021 | 14:59

По думите и делата на министрите в служебното правителство се вижда , че те са с нагласата,че ще останат и лед изборите, както им е обещал разделителя на нацията Мунчо.

Отговори
6 1
До  "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/

До "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/

06.07.2021 | 14:42

Най-добре за всички ще е да се изнесе централна гара от центъра на града, за да не се блокира движението всеки божи ден в час ПИК, а именно 17.00-19.00. Ако толкова много държите да окрадете отпуснатите "евро грантове" - много по-лесно ще е да вкопаете линиите в земята под Бетониия мост и да престанете с безумията си.

Отговори
13 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?