2374
Следвайте ни

Две праскови засях и две череши: Невиждана опашка за 15 000 безплатни дръвчета СНИМКИ

viber icon

Дали са фенове на „Диана експрес“ или без култовата група са осъзнали кое е истинското им наследство за света - буквално хиляди пловдивчани се наредиха на опашка днес, за да вземат фиданка и да я засадят за по-зелен свят.

Гората.бг раздаде 15 000 дръвчета от 12 дървесни видове – 5 плодни и 6 паркови или горски, сред които бял бор, ела, явор, дъб, смърч, ябълка, арония, дюля, череша.

Народът се стече доста преди старта в 11 часа в парк „Елит“ в ж. к. „Тракия“. Опашката се изви  по завоите на алеите и достигна няколкостотин метра, като постоянно поддържаше поне 300 чакащи. Надмина и стълпотворенията от соца, когато в Показния магазин пускаха портокали и банани, и навалицата за одеяла на старта на Пловдив 2019. Чакането от средно час и половина си струва. Повечето от фиданките обаче заминаха към села в околността.

Гергана Иванова си тръгна  с арония, дюля и две череши, които  ще засади в двора на къщата си. Целият е един декар и е само с плодни дръвчета. Вече има мушмул, ябълка и орех. Този рай се намира в Ясно поле, а стопанката му твърди, че често и сама си купува фиданки, с които изобилието още да расте. Къщата е отскоро, така че дръвчетата още не дават плодове, но един ден ще са цяло зелено царство и за пчелите.

Именно заради тях Янко си избра само медоносни дървета от натрупаните край оградата. „Искаме по-голяма популация на пчелите. Стига сме пълнили градовете само с „Елит“, „Оазис“ и още бетонни комплекси!“, каза мъжът. Макар че без тях трудно би си изкарвал хляба, защото е бояджия. Роден е в Ямбол, живее в Пловдив. Помага на хората да имат чисти и свежи домове, а после и на природата да може да диша, като се издигнат снагите на новите жилища.

Зорница дойде с дъщеря си София, която е само на годинка. Докато проходи, плодните и иглолистните дръвчета, които си взеха, ще се източат. И ще има кой да припка около тях в двора в Цалапица.

Петя Топалова се оказа от малцината на опашката, които са жители на район „Тракия“ и смятат да засадят част от взетите безплатно фиданки в града. Синът й Ники, който е петокласник в СУ „Софроний Врачански“, си избра ела. Постоянно се изсичат гори, затова трябва да се засаждат и нови дръвчета, обясни момчето.  Сестра му Ивайла е с една година по-малка, но също е възпитавана у дома, че грижата за чистия въздух е и нейна. А каква по-добра зелена пречиствателна станция от едно живо дърво, казва ученичката от СУ „Черноризец Храбър“.

Майката Петя Топалова е вкарала екоидеите у дома с кошчета за разделно събиране на боклук на балкона. Освен това всички в семейството имат велосипеди и се движат на колела винаги, когато е възможно да оставят на паркинга пред блока колата. Редовно участват в кампании за почистване, последната била на Бунарджика.  Една арония от днешните придобивки на екофамилията и още няколко нейни плодни „посестрими“ ще заминат за къщите в Ягодово и Първенец.

Директорка на детска градина дойде на акцията и се посъветва с еколозите на община „Тракия“ какво би било подходящо за двора на учебното заведение. Някои хлапета са алергични към липа, затова я посъветваха да вземе явор или дъб. Еколозите и организаторите от Гората.бг помогнаха и с още указания как да се засадят дръвчетата, така че да се прихванат, или пък по какъв начин да бъдат сърхранени до пролетта.

Райкметът на „Тракия“ Костадин Димитров не се притесни, че повечето фиданки ще излязат от зеленото сърце на района. И извън Пловдив всяка зелена следа е дар за природата, убеден е той. От своя страна кметството всяка година засажда поне 1000 дръвчета. А догодина може да оживи и акцията на Гората.бг с уредба, от която „Диана експрес“ да запее своето "Наследство": „Две праскови засях и две череши…“

Следовник на зелената идея или да спестиш от инвестицията в ранчото?

„Изключително щастлив съм, че има хиляди хора, които чакат на опашка за дръвче. Вярвам, че повечето са тук, защото споделят нашата мечта да един по добър, по-зелен, по-чист и по-красив свят. Това си личи по това, че вземат по 3-4 фиданки. Ако имаха други подбуди, биха вземали по много, защото ние не поставяме ограничения за повечето видове“, казва Никола Рахнев от Гората.бг.

За да може организацията да раздава безплатно фиданки, голяма част от средствата идват от дарения. Друга част от дърветата получава безплатно от държавата. Това  са негодни за тях излишъци от държавни горски разсадници. Една част имаме възможността и удоволствието да купуваме лично, добави Рахнев.

До момента със съмишлениците му са засадили 1,5 млн. дървета, като продължават проактивно и целта е до края на идната пролет да има 2 млн. дървета. В момента раздават 250 000 фиданки в 20 града в България. „Следете ни във Фейсбук, Гората.бг. Очаквайте и други интересни неща. Често изпращаме по куриер дървета в цялата страна. Запишете се, помагайте, засаждайте, има смисъл!“, призова Рахнев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:10

ПЛОВДИВЧАНИ СА ДОСТА УМЕН НАРОД. СПОР НЕМА! :)

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.12.2021 | 07:09

ДОБРЕ ДЕ, АЗ ТАКА И НЕ РАЗБИРАМ, ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМАШ ОВОЩНА ГРАДИНА ПРЕД БЛОКА И ДА СИ БЕРЕШ ПЛОДОВЕ, КАТО МОЖЕ ДА ЗАП АЛИШ КОЛАТА И ДА ИДЕШ НА 100 КИЛОМЕТРА И ТАМ ДА СИ БЕРЕШ ПЛОДОВЕ :)

Отговори
0 1
дано

дано

05.12.2021 | 23:00

вси4ките да се заразите и измрете, и децата да ви измрат. селяни изроди такива. за 2лв 6ъ 4ака на опа6ка 3 4аса. бааааахти папла4та. и накрая 6ъ си го засади в двора.

Отговори
2 1
Коментар

Коментар

05.12.2021 | 22:54

Е, поне ще ги засадят. Повечето. А иначе байганьовщината си е жива. Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?

Отговори
2 0
Жител  на  ,,Тракия,,

Жител на ,,Тракия,,

05.12.2021 | 18:33

Миналата пролет засадих около блока в който живея шест орехови дръвчета. Тръгнаха добре, поливах ги с малко водичка от време на време, но се случи нещо което ме хвърли в ужас- направих забележка на едно от хлапетата кършейки и разхвърляйки клони от едно друго младо дръвче, детето се изплези, дотърча и дядо му и работата се стигна до физически закани от страна на дядото ,който е дошъл в града от някое околно село. След известно време орехчетата които посадих увяхнаха и изсъхнаха без видима причина. Селяния отвсякъде, как да правиш добро.

Отговори
8 1
Нормално

Нормално

05.12.2021 | 21:16

Преди 30 години Тракия беше идеален квартал-млади хора, огромни булеварди, поликлиника,полиция,кино-абе в град в града. После селяните плъзнаха. Продадоха на бабите нивите, бачкаха по полето в Англия, слязоха от балкана и изкупиха много апартаменти. Донесоха със себе си простащина,безпардонност и беднотията си. Задръстиха улиците и междублоковите с таратайки, миекат отвсякъде с наречията си. И с тези бетонни комплекси прииждат все повече. Добре ,че не са те утрепали от бой, заради забележката.

Отговори
2 0
БРАВО

БРАВО

05.12.2021 | 17:39

КМЕТА НА ТРАКИЯ ТРЯБВАШЕ ДА Е КМЕТ НА ПЛОВДИВ. ИНАЧЕ ВСИЧКО ТОВА Е МНОГО ХУБАВО. БРАВО !!

Отговори
5 2
Хана

Хана

05.12.2021 | 17:12

Поклон пред организаторите !

Отговори
6 2
Дано да не са

Дано да не са

05.12.2021 | 16:59

Дано това да не са Пловдивчани иначе ми става тъжно за тези хорица.Едно дръвче струва 2лева.Жалко и тъжно да унижават хората на опашки.

Отговори
9 7
Пловдивчанин 3-то поколение

Пловдивчанин 3-то поколение

05.12.2021 | 18:08

Половината на опашката бяха от селата и си ги занесоха мизерните "фиданки" в тях. Това първо не бяха никакви фиданки а саморасляци и издънки и едва ли ще се хванат. Аз взех само декоративни и веднага ги засадих зад блока.

Отговори
3 1
Пази боже

Пази боже

05.12.2021 | 16:21

Божкееее колко мъка има по този свят.

Отговори
8 3
А кога ще озеленим парковете в район Южен

А кога ще озеленим парковете в район Южен

05.12.2021 | 16:19

Никога

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?