71
Следвайте ни

Две нови забавачки отварят врати за 300 деца в Пловдив

viber icon

Триста деца скоро ще прекрачат прага на две нови детски градини в районите „Източен“ и „Южен“. Сградите са напълно готови, дворовете са оборудвани с детски площадки и в момента в Община Пловдив набавят последните документи, след което забавачките ще бъдат отворени за малчуганите.

„Приемът ще бъде обявен, след като се изготви документацията“, каза ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

Детската градина  на ул. „Богомил“  наподобява приказен дворец сред сивите блокове. Двуетажната сграда е боядисана  в пъстри цветове - синьо, жълто и бяло, с дървени пана  в средата на фасадата. В двора са монтирани четири детски площадки. Люлките и катерушките са съобразени с новите стандарти за безопасност на децата. Перголи над пейките ще правят сянка, чешмичката на алеята ще утолява жаждата на малчуганите.  В детската градина има и плувен басейн, за да могат малчуганите да се обучават на плуване. Покрай оградата са засадени дървета и храсти, тревните площи зеленеят все едно е пролет.

Забавачката е построена с безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ от фирма „Саграда“.  Външната врата е заключена, а зам.-кметът по строителство Пламен Райчев обясни, че сградата е обзаведена с мебели и кухненско оборудване. Подписан е Акт 16 и се чака само акт за собственост и с решение на Общинския съвет да бъде утвърден щатът на персонала, който ще обслужва градината.

„Предложихме  тук да бъде филиал на ДГ „Чайка“. Така ще има по-малко административен персонал“, уточни кметът на район „Източен“ Иван Стоянов. Той допълни, че районът има нужда от детското заведение, защото  част от децата учат в подблокови помещения.

 

И детската градина на бул. „Александър Стамболийски“ е като слънце - отдалече грее в жълто, оранжево и лилаво. Под този покрив ще се настанят шест групи - общо 200 деца. Шест са и  площадките с люлки, пързалки и съоръжения за катерене . Район „Южен“ има огромен глад за детски градини и ясли, особено в комплекса, който продължава да се застроява покрай бул. „Александър Стамболийски“. Разрастват се и съседните квартали „Остромила“ и „Беломорски“.

Тази детска градина е построена от фирма „Запрянови-03“ със собствени средства на Общината. Предстои да се оборудва и след това ще се обяви прием на децата.

Снимки Наташа Манева

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

яна

яна

09.01.2022 | 19:26

айде постройте вече и едно даскало, стига само ясли и градини!!!

Отговори
0 0
Боги такежиев

Боги такежиев

08.01.2022 | 18:23

Браво за Детските градини.... Но селата около Пловдив отдалечени на 10 - 45км.са в средновековието... Тюркмен, Чоба, Стряма,Маноле,шишманци и всички останали в този километраж, без канализация, улиците без тротоари и тънат в Кал, не регламентирани сметища... Ужас за държава в ЕС.... До кога таз мизерия....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?