49
Следвайте ни

Две летящи Марии спасяват болни българи със "Спартан"

viber icon

Две атрактивни дами, полковник Мария Георгиева и старшина Мария Борисова, излетяха днес от летище Пловдив със самолет C-27 J „Спартан” за да спасят още един човешки живот. Така, както през лятото закараха до Франция в кувьоз болно българско бебе. 

Кувьозът с малкия пациент

Сега полетът не бе толкова инфарктен, защото се проведе по време на ежегодното учение European Spartan Exerсise. В него участваха четири самолета „Спартан” от България, Италия, Литва и Словения. 

Д-р Благомир Здравков участва в мисията до Франция

Двете дами могат да разказват много за спасените животи. За тях подобни мисии са ежедневие, защото са  от отделението за авиоевакуация към Военно- медицинска академия в София.  Полковник Мария Георгиева е лекар, а старшина Мария Борисова е медсестра.

„Ние сме единственият такъв отдел – съществуваме от 2009 година. През годината поддържаме редовна тренировка за да сме уверени във въздуха. Когато се наложи медицинска евакуация, понеже пациентите са в тежко състояние, лекари и сестри трябва да са подготвени да реагират във всяка спешна ситуация. Вземат се под внимание фактори като височината и скоростта на самолета”, обясни полковник Георгиева.

За нея всеки случай е уникален и затова го помни. Само през последната година е транспортирала на няколко пъти български военнослужещи, болни от ковид, които са били на различни мисии в чужбина. 

„Тогава екипажът на самолета и медицинският екип трябва да е с предпазни костюми, шлемове и ръкавици”, подчерта полковник Георгиева. 

Старшина Мария Борисова не може да забрави никога полета с малкото бебе до Франция. На „Спартан”-а има специални приспособления за подобна мисия. 

„Апаратурата за деца се транспортира по специален начин. Самолетът не е стабилен – постоянно сменя позицията си. Затова кувьозът с бебето бе фиксиран по специален начин”, разказа старшина Борисова. 

С малкото бебе до Франция е бил и изпълнителният директор на педиатричната болница в София д-р Благомир Здравков.

Учението European Spartan Exerсise е финансирано от Европейската агенция по отбрана. Целта е различните нации, които оперират със самолети  C-27 J „Спартан”, да могат да работят заедно. Това събра в небето над Пловдив екипажите от четири държави.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ало Ало Такси

Ало Ало Такси

07.10.2021 | 18:33

Може ли да изпратите Спартака дъ мъ откара до Монако барабар с двете Марийки и кивьоза Щото ми съ пие много

Отговори
1 5
Изненада

Изненада

07.10.2021 | 16:43

Какво се оказа - Спартана беше с много сериозни, дори нерешими проблеми за биг мафиозо Боко, дори едва не станала авария с безценното му туловище, а сега - ставал за спасителни операции. Някой се е ава с нас май. Но със сигурност не е Бобоко Шлангов.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?