Следвайте ни

Два пъти "слаб" за ВиК-Пловдив от КЕВР

Дружеството е с много лоши оценки за огромните загуби на вода и безкрайните аварии

viber icon

В каква кондиция "ВиК Пловдив" ще влезе в новия държавен холдинг?

Всяка година КЕВР прави сравнителен анализ на състоянието на ВиК дружествата в страната по десетина показатели. Въпреки похвалите на управителя на пловдивското дружество Спартак Николов за отличните резултати през последните години, ВиК-Пловдив ЕООД не се е представило никак добре в няколко ключови области. В графата „Общи загуби на вода във водоснабдителните системи“ по разчет за 2018 г. те трябва да са 55%, но в действителност са 60%, става ясно от отчета на Комисията. Оценката е „пълно неизпълнение“. Фрапиращо лоши са данните и за авариите на канализационната мрежа. При очаквани около 30 годишно на всеки 100 километра тръби повредите са 174. Оценката също е „пълно неизпълнение“. Данните касаят 2018 година, понеже КЕВР е обобщила данните с протокол от края на 2019 година. 

През 2018 година дружеството е реализирало приходи в размер на 54.5 милиона лева, сочи финансовият отчет. Тук работят 1189 души, при средна заплата 968 лева.

На 28 януари 2016 година ВиК системите и съоръженията бяха извадени от баланса на дружеството и прехвърлени за стопанисване, поддържане и експлоатация на Асоциация по ВиК-Пловдив. Неин настоящ председател е областният управител Дани Каназирева. В резултат на отписването на тези активи собственият капитал на ВиК-Пловдив към 31.12.2016 година се оказа отрицателна величина в размер на 8,02 милиона лева. Договорът за експлоатация на водоснабдителната и канализационната мрежа с Асоциацията е за срок от 15 години. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?