Следвайте ни

Два нови парка правят в Пловдив, 600 000 души може да достигне градът СНИМКИ

viber icon

Населението на Пловдив може да  стигне до  600 000 души. Това стана ясно по време на представянето на новия Общ устройствен план (ОУП) на града.  Годишно се заселват между 1000 и 1500 души. По думите на арх. Иван Делчев обаче е по-реалистично населението да достигне 400 000. За да станат 600 000 това означава, че  Европа трябва да бъде застигната от тежка икономическа криза, емигрантите да се върнат у нас, а населението на България да стане 8 000 000 души.

"С темповете на разрастване  градът ще се увеличи значително, но все още пренаселването  не е критично", обясни арх. Делчев. 

Последният ОУП е от 2007 г., а според арх. Балчева вече сме свидетели на неговите несъвършенства. Стана ясно още, че нищо от предвиденото за озеленяване през 2007 г. не е извършено за последните 13 години. Затова в новия план заляга старата зелена площ и се добавят два нови парка - в Южен и в Северен. В Северен той ще се намира между Рогошко шосе и Марица, а в Южен ще е между Коматево и Прослав.  Така градът под тепетата ще бори мръсния въздух. 

Имотите в "Беломорски", "Остромила" и пространството към село Марково  да бъдат не по-малки от 600 кв. м, за да не се раздробява територията безкрайно, се предвижда още в проекта за изменение на Общия устройствен план. 

Съгласно действащия ОУП, празното пространство до кв. "Коматево" и около Овощарския институт, е било предвидено изцяло за застрояване. В новия проект критериите се занижават.

"Това е зелена среда. Създали сме ограничения в тази територия да не може да се дроби имота на безкрайно малки парченца и да не е по-малко от 600 кв. м. Общината не може да купи терени, за да направи два зелени клина", обясни арх. Делчев. Според него инструментът  за регулиране на презастрояването е да се занижат параметрите при височината на застрояване. Затова се въвежда ограничение сградите да бъдат до 8 етажа и да няма 20-етажни сгради.

Арх. Невена Балчева добави, че новият план ще определи посоката на градските системи през следващите  20 до 25 години. 

Крайният срок за подаване на становища и предложения за ОУП е до утре. Подадени са много заявления, повечето от тях са от частни лица. От 26 октомври започват и обществени обсъждания по райони. От общината призовават за активността на гражданите.

Междувременно стана ясно, че общината е започнала  процедури за отчуждаването на имоти на бул. "Васил Априлов" и  бул. "Ал. Стамбилоийски". Арх. Балчева обясни, че процедурите са изключително тежки и сложни , а в момента тече подготовката на документациите и оценката на имотите.

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?