1939

Духът на Пловдив в 500 изображения

 Валерия Герганова 

500 изображения от Пловдив, събрани в един колаж, се издигнаха на гърба на сградата на БНТ - Регионален телевизионен център Пловдив. Проектът е дело на дуо чуждестранни артисти - австралиецът Люк Конрой и холандката Анне Ферес.

Изработката на колажа е отнела шест седмици. Четири от тях се прекарани в обиколки на Пловдив, търсене на местни истории и истинското лице на града. 

Колажът е цяла вселена от случайни минувачи, жилищни сгради, квартални тераси, катерушки и дори пътни знаци. Представя духа на Пловдив, който туристите пренебрегват, а местните приемат за даденост.

За да го уловят, Люк и Анне са направили над 2000 снимки и са извървели повече от 200км.

Заедно с елементите от градския пейзаж те са включили и традицонни символи на българското - роза, знамето, тракийска маска, първите две букви от азбуката, дори шопска салата. 

“Целта ни беше да уловим многобройните слоеве на Пловдив. В града се преплитат модерното с античното, има много история, различни религии и култури.”, споделиха артистите. 

Дуото работи заедно вече от 6 години. Срещнали се в Япония и започнали да си разменят пощенски картички. Скоро осъзнали, че картинките представят повърхностно родните им места и личното липсвало в градското. Това ги вдъхновило да започнат проекта “Новини от вкъщи”, в който правят колажи със същия замисъл като в Пловдив. Някои от предишните им дестинации са Хага, Барселона, Берлин и Рейкявик. Следващата е Гаосюн в Тайван.

В Пловдив им остават броени дни. Двамата съжаляват, че няма да успеят да видят други български градове и да ги сравнят с нашия. Най-далече от Пловдив са стигали до Марково. Надяват се обаче някой ден да се върнат.

“Колажът ни е портрет на Пловдив през лятото, през юли и август. Искаме да го видим и през зимата, да проследим как ще се промени. Цветовете биха били различни, дрехите на хората също.”, разказа Люк.

Едно от нещата, с които със сигурност ще запомнят града ни, е жегата, пошегуваха се те. През целия им престой било много топло, но точно когато трябвало да лепят колажа на фасадата, валяло. Това ги притеснило, но за щастие успели да го закрепят.

 

Някои от приъстващите на откриването намериха лицата на свои познати сред изображенията. Други забелязаха скейтборд рампата зад началното си училище или стълбите на един от мостовете на Марица.

Още повече в духа на Пловдив събитието не изпусна градският чешит Стефчо Автографа. Подпис той поиска не другаде, а на копие на в. “Марица”, в което има анонс за събитието.

Няма определена дата, когато колажът да бъде свален. Въпросът е колко ще издържи във времето. Артистите признаха, че им е интересно как ще изглежда, когато започне да се бели. Смятат, че така ще придобие нов облик, който да разказва още нещо за градската реалност. Не са сигурни дали има кой да го поддържа, когато напуснат Пловдив.

Гостуването им в България е част от резидентната програма ContextAiR на Община Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?