2374
Следвайте ни

Дряновите клонки превзеха пазарите преди Бъдни вечер СНИМКИ

viber icon

Дрянови клонки на цени от 1 и 2 лева се продават на пловдивските пазари. Те са неизменна част от украсата на трапезата за Бъдни вечер, защото символизират здравето.

След вечерята клонките с пъпки се хвърлят в огъня и се гледа как се пукат. Ако се пукнат силно и отскочат – това означава здраве и живот.

Българите вярват, че дрянът е нашето вълшебно дърво – той дава надежда за бъдеще и щастие.

Легендата разказва, че когато сътворил растенията Бог казал, че всеки може да си избере само по едно дърво. Дяволът решил да вземе дряна, защото след като цъфти най-рано, сигурно и плодовете му ще са най-ранни. Оказало се, че това дърво дава плодове последно. И Дяволът ядосано го върнал на хората – да правят с него каквото си искат!

Пловдивчанката Росица казва, че винаги слага дрянови клонки във ваза за да разцъфнат

Много пловдивски дами купуват дряна за да го слагат във вази с вода. Там след време пъпките разпукват и се появяват много красиви цветове посред зима. 

По пазарите още може да се купят и губещите все повече популярност отсечени коледни елхи. Цените им остават доста високи – от 20 до 50 лева.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?