Следвайте ни

Държавата инвестира над 50 млн. лева в панелки в Пловдив

viber icon

Над 50 млн. лева са инвестирани  от републиканския бюджет в санирането на стари жилищни блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна
ефективност. Държавни пари са осигурени за 57 многофамилни сгради. Още 15 бяха прехвърлени за довършване от
Министерството на регионалното развитие на община Пловдив по предишната
програма - „Енергийно обновление на българските домове”.

Преди да започнат ремонтите, в Община Пловдив бяха избрани фирми, които обследваха блоковете, издадоха технически паспорти за състоянието им и пресметнаха колко струва санирането на всеки от тях. Въз основа на тези документи възложиха проектирането и ремонтите чрез обществени поръчки. В зависимост от квадратурата сумите, които държавата е платила на фирмите, варират  между 350  000 и 2 000 000 лева. Срещу тези пари ремонтираха покриви, ако това се налага, сменяха външна дограма, слагаха изолация отвън и в избите. Подмяна на общите част на ВиК не бяха включени в програмата. 

От строителния бранш имаше голям интерес към поръчките, като за някои от блоковете имаше десетки оферти от цялата страна. 

Според правилата контролът при санирането на блоковете се извършва от строителен надзор, избран от Община Пловдив, и от сдруженията на етажните собственици. След приключване на строително-монтажните работи собствениците подписват декларации, в които отбелязват и забележките, ако имат такива. Само след тази документация се изплащат последните средства за обекта. 

Програмата за енергийната ефективност приключва и друга засега не е обявена. Пловдивчани бяха скептични за ползите от санирането, но повечето сдружения са доволни от ремонтите. Тези, които се съмняваха, сега съжаляват, че не са се възползвали от държавния бонус. 

Заради мудността на екипа Община Пловдив се оказа на опашка в усвояването на средствата от Националната програма за енергийната ефективност. Градът ни е изпреварен от Благоевград, Бургас, Хасково, Пазарджик, Стара Загора, а дори и от по-малките общини. Вторият етап на санирането на жилищните сгради ще се извършва с парите по оперативна програма "Региони в растеж". За Пловдив те са 18 млн. лева, а желаещите са сдружения в над 100 сгради.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?