Следвайте ни

Драстично намаляха пенсии в Пловдивско заради трудови злополуки

viber icon

Драстично намаление на пенсиите заради трудови злополуки се наблюдава през последните 6 години. Докато през 2014 г. 2261 работници в Пловдив и областта са се контузили по време на изпълнение на служебните си задължения и затова са получили пенсия, то броят им през 2020 г. вече е 1593. Трайната тенденция на спад започва още през предходните години, но в годината на коронавируса тя е най-осезаема.  Това означава, че пловдивчани са станали по предпазливи докато се трудят. Освен това до намаляване на инцидентите през миналата година доведе и преминаването на част от компаниите в дистанционна работа.

В масовия случай инцидентите стават, докато служителите са на работното си място. Такъв е и случаят на жена, чийто крак е бил прегазен от мотокар в склада, в който се е трудела. Сега не работи и взима почти 400 лв. пенсия за трудова злополука. На път за работа възникват едва около 10 на сто от инцидентите. Въпреки че мъжете работят в по-рискови сектори от жените, то нежният пол се оказва по-застрашен от контузии.

За пенсии за трудова злополука и професионална болест осигурителния институт е дал 1 500 907 лв. през 2020 г. Право на нея имат всички, които след инцидент по време на изпълнение на служебните си задължения са освидетелствани с ТЕЛК с 50 или над 50 на сто инвалидност. За отпускането й продължителността на осигурителния стаж няма значение.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?