Драма в Драмата: Артистите очакват строителна сага ала “Дом на културата”

Трябват близо 1 400 000 лв., за да има  истинска модерна зала, показват офертите на фирмите. Министерство и застрахователи дават 400 хиляди

Ще повтори ли ремонтът на голямата зала в  Драмата 5-годишната сага с обновяването на  Градския дом на културата, се питат все  повече пловдивчани. От пожара на 22 август до днес салонът стои заключен. Няма яснота откъде е тръгнал огънят, въпреки че експертизата от Пожарната вече трябва да е готова.
Не е ясно освен цитираните от зам.-министър Васил Василев 200 000 лева от застрахователите, които ще отидат за възстановяване на салона, дали ще бъдат покрити и част от щетите по силно пострадалата авансцена. Освен парите от “Дженерали”, към този момент са осигурени и 200 000 лева от Комисията за бедствия и аварии, обяви преди време зам.-министър  Велислава Кръстева.


Министерство на културата мълчи, въпреки обещанията веднага след пожара, че до Нова година трупата ще се върне в дома си. Няма публично оповестен план кога и как ще се случват ремонтите, кърпене или сериозна инвестиция в модерна зала предстои да се случи в Пловдив.


Песимизмът замени суеверното мълчание и сред актьорите. Допреди месец всички стискаха палци нещата да се случат като във филмите, сега обаче са отчаяни.
Струва ни се, че в следващите няколко години ще скитаме из залите в България и ще делим Дома на културата с Операта, споделят голяма част от тях.

ТЕАТЪРЪТ КАТО ПОСТНА ПИЦА

Лутането с ремонтите в Драматичния театър  има своята предистория от 2008 г. Тогава  министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри съвсем новата Камерна зала и обяви, че предстои ремонт в големия салон, във фоайетата и по фасадата на основната сграда. Красивата обновена голяма зала отвори врати през 2009 г. По план след зрителната част предстоеше основен ремонт и на сцената. Заложеният бюджет бе 1 400 000 лева. След парламентарните избори обаче всичко се разсъхна. От постната пица на финансовия министър Дянков не се полагаше парченце на пловдивската култура. Така - с уютен салон и вехта сцена, Драмата посрещаше своите зрители. До 22 август 2013 г.

ОГНЕНИЯТ АД

Малко след 8 часа на 22 август в Пожарната  постъпва сигнал, че гори големият салон на  театъра. Стихията е потушена за минути, но  пораженията са жестоки.
В доклад на експерти до директора на дирекция “Управление на собствеността” в Министерството на културата инж. Пано Панов са очертани началните размери на бедствието. Това е и единствената експертна оценка, до която в. “Марица” се добра.


Сцената в предната част и оркестрината са изгорели. От развитието на огъня във височина и от високата температура е унищожена боята, мазилката и фризовете на стените от двете страни на сцената. Цялата зрителна зала е с опушени стени и тавани, полилеят е силно замърсен със сажди. Има паднала мазилка и пукнатини по таваните. Унищожена е сцената в предната част и оркестрината, механизацията за пропадалата на оркестрината и са засегнати постоянно токовите двигатели под сцената. Във височина на сцената до четвърто ниво са изгорели пултовете и електроинсталацията за сценичното осветление, а всички висящи метални ферми с прожектори са силно опушени и покрити със сажди.  Отоплението, вентилационната система и климатизацията не са обгорели, но са силно замърсени и няма данни дали могат да работят.


Цялата озвучителна техника и инсталация - микрофони, тон колони, разговорна уредба, са унищожени.


Металните двигателни механизми под основната сцена, както и чигите не са обгорели, но от високата температура може да имат деформации, пишат арх. Иван Мечкунов и главен специалист Боряна Стойкова.


Следват препоръки какво трябва да се предприеме. Посочена е и финансова рамка на предстоящите ремонти, с уточнението, че е по груба преценка - сумата е 500 000 лв.

КУТИЯТА НА ПАНДОРА

Инцидентът с пожара в залата отключи кутията  на Пандора за директора Кръстю Кръстев и  екипа му. Експертите са категорични - както в  Драматичния театър, така и в Министерството  на културата липсват каквито и да е строителни книжа за сградата.
Знае се, че електрическата инсталация е изпълнена през 1983 г. и до деня на инцидента не е обновявана или подменяна. Но техническите данни, чертежите липсват.


Така, вместо да мислят за ремонт и бързо възстановяване на сцената, в театъра са принудени да тръгнат от нулата.
Близо 6000 квадратни метра площ трябва да бъдат обследвани от експертите, да се направи архитектурно заснемане на сградата. Ако за това се ползват услугите на външни фирми, цената е 5 лева на квадратен метър, или 30 хиляди за целия театър. Откъде ще дойдат тези пари, не е ясно.
Едва когато тези документи са готови, ще се направи и инвестиционен проект за ремонта.

ДА БЪДЕ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ

Дори голямото лутане в последните месеци с препращане, копиране и подреждане на документи, разговори с експерти от различните дирекции на Министерството на културата, не може да заглуши основния въпрос: “Какво точно ще се случва в залата на Драматичния театър”. По думите на зам.-министрите на културата, осигурените средства за ремонт са 400 000 лв. В същото време експертите в министерството посочват в доклада си цифрата 500 хиляди, като приблизителна сума за възстановяване на пораженията. Съвсем други пък са разчетите на екипа на театъра, базирани на множеството оферти от специализирани фирми.


Само 180 000 лева трябва да бъдат отделени за силовата елинсталация. Европейските изисквания са ясни - вместо трифазна, каквато е била до момента, тя трябва да стане петфазна. 695 хиляди лева би струвала наистина модерна горна и долна механизация на сцената, където до момента техническите екипи са работили със съоръжения от 1968 г. Много от пострадалите части няма как да бъдат възстановени, защото просто не се произвеждат. Само чигите са 38 на брой, всяка от тях има специален двигател. 16 хиляди метра са металните въжета. Всичко това вероятно ще трябва да бъде подменено. Между 400 и 650 хиляди лева варират разчетите на специализираните фирми за осветлението на сцената - това също по всички най-модерни изисквания с интелигентни прожектори. Тяхната цена варира от 8 до 12 хиляди лева за бройка.


Монтирането им ще доведе до икономии в разходите за ток, защото сумата само за едно представление е от 300-400 лева, без там да влизат репетициите.
Качественото озвучаване на салона според постъпилите в театъра оферти би струвало между 107 и 118 хиляди, а помощник- режисьорският пулт - 26 000. От 120 до 240 000 лв. варират цените за почистването на салона, фоайето, всички пространства и въздуховодите, засегнати от пожара и пушека. Спинклерната инсталация (системата с предварително действие при пожар) струва 35 хиляди лв. Цената на един наистина сериозен ремонт, който да направи мечтата на театралите за европейска сцена реалност, достига точно до сумата, предвидена от екипа на Стефан Данаилов преди години.
Дали Министерство на културата ще събере смелост да натисне за отпускане на повече пари заради Пловдив, остава да гадаем. И да живеем с усещането, че театърът упорито върви по дирите на Дома на културата, или още по-лошо - на Камерната зала, която залежаваше като проект в продължение на повече от 20 години.

 

Акциите: Събраха  50 000 от дарения

Около 50 хиляди лева са събрани в  дарителската сметка на театъра. Те са пряка  помощ от хората, които обичат изкуството.  5030 лева събраха с благотворителна изложба  художниците в U.P.A.R.K. Gallery.


Акция в помощ на Пловдив организираха съвместно Съюзът на артистите в България и Министерството на културата.


Всички пари, които колегите от различните театри даряват с благотворителните си представления, ще отидат целево за подпомагане на състава на театъра. Нито стотинка няма да дадем за ремонт. Той е задължение на държавата, скочи зам.- председателят на САБ Валентин Танев.


Министерство на културата да си поеме отговорностите. Да започват ремонта, защото тази сцена е важна не само за Пловдив. Тук гостуват много трупи, каза и председателят на съсловната организация Христо Мутафчиев.


Васил Стоев рисува изпепелената сцена благотворително.


Артистите в България не спират да помагат на колегите си още от старта на кампанията “Артисти за артисти”.


Те предвиждат на 13 декември благотворителен търг, на който ще бъде продадена картината на пловдивския художник Васил Стоев. Живописецът нарисува картина в изгорелия салон в подкрепа на театъра.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
*9-99

*9-99

22.11.2013 | 20:18

ами като им трябват пари на тия от театъра да спрат да правят купони следвсяка премиера а да прават нещо да събират не да харчат сам и тоа директор

Отговори
0 0
po po po

po po po

22.11.2013 | 15:28

pravete, kakvoto smetnete za dobre, no molq vi NE ZAMESVAITE MALAKI - TOVA E BILO VINAGI GRESKA!!!!!

Отговори
0 0
****

****

22.11.2013 | 15:10

Артистите да са по-дисциплинирани и с по-строг самоконтрол. Да не си хвърлят с артистичен замах незагасени фасовете. Защото този пожар не е предизвикан от нищо ами си е човешка грешка. Както и горските пожари-горите не се самовъзпламеняват. 85% от случаите на пожар са от човешкото невнимание и дори нарочно.

Отговори
0 0
Maria Lutsova

Maria Lutsova

22.11.2013 | 15:03

Че те още 1 лев не са дали, ти за напомпване говориш.

Отговори
0 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

22.11.2013 | 14:54

Струва ми се, че по стар нашенски обичай ще се ползва случая да се напомпат разходите до пръсване.

Отговори
0 0
-10

-10

22.11.2013 | 14:12

Е как така се е разсъхнало след като Боко взе властта. Че той ни проглуши ушите да се хвали колко много неща бил направил за културата, колко пари бил дал за това и онова. Нещо сте се объркАли ;-)

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?