46
Следвайте ни

Драма с деца край Пловдив! Влак аварира и заряза 50 ученици на полето

viber icon

Влакът Пловдив-Асеновград в 14 ,30 часа аварира и свали повече от 50 ученици на линията в края на Пловдив, оплакаха се възмутени родители. От компанията не поели никакъв ангажимент за извозването на пътниците до Крумово и Асеновград или обратно до гарата в Пловдив, твърдят родители.

"Възмутени сме как непълнолетни деца са оставени без надзор направо на жп линията, в нищото, на полето. Казали им само, че влакът се е развалил и да слизат", коментираха пред "Марица" родители. Те изпратиха снимка, на която се вижда как децата се разхождат по линията.

Тъй като следващият влак бил в 16,15 часа много от момичетата и момчетата предпочели да се върнат към Централна гара-Пловдив, вървейки пеша. Други пък повикали родителите им да ги вземат от мястото, разказаха родители.

Това е т.нар ученически влак, с който учениците от Асеновград и Крумово пътуват до Пловдив всеки ден за училище и обратно. Той винаги е препълнен, разказаха родители.  

 От Пресцентъра на БДЖ отрекоха пътниците да са били зарязани. Причината за аварията на електрическата мотриса е счупен пантограф при преминаването под Бетонния мост. Това е довело до блокиране на спирачната система и композицията не е могла да се върне обратно до Централна гара. Наложило се на място да бъде изпратен маневрен локомотив, който да я изтегли. 

От БДЖ обясниха, че персоналът във влака е призовал пътниците да останат в локомотивите от съображения за безопасност, а не да слизат. Тези, които са останали във вагоните, са били изтеглени до Централна гара и са хванали следващия влак. Други обаче използвали момента, в който машинистът слязъл да провери мотрисата и напуснали композицията по своя воля. 
Относно твърденията на родителите, че влакът пътува претъпкан, от БДЖ обясниха, че системно следят за пътникопотока. 120 души е имало в авариралия влак при наличието на 190 седящи места. Няма тенденция за трайно увеличение на пътникопотока, което да налага осигуряване на допълнително места, казаха още от БДЖ.   

 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?