46
Следвайте ни

Драма през годините с Операта в Пловдив: Градим я от 1954-та

viber icon

Италианците са създали много красиви неща - едно от тях е операта. На Ботуша я открили още по време на Ренесанса, пловдивчаните - едва през 1953 г.

Знаете ли как поставят началото на операта в Пловдив?

С представлението „Продадена невеста“ от Бедржих Сметана на 15 ноември 1953-та.  Само че вестниците бият камбаната 5 месеца по-рано, на 20 юли 1953 г. Тогава за пръв път се съобщава за новата Народна опера в Пловдив. Трупата играе своите представление в Драматичния театър на града. Оттук започва активният живот на операта, която трупа представление след представление в афиша си.

Не така гладко обаче вървят опитите да се построи сграда, която да я приюти

Година по-късно - през 1954 г., обявяват: „Новите градски обекти са Народна опера и физкултурна зала”. Те трябва да се разположат на видно място - точно между градина „Цар Симеон” и ул. „Авксентий Велешки”. На Марково тепе пък планират да бъде  Централната градска баня, пише навремето в. „Глас”. Годините минавали, но проектите да се вдигне опера в града си останали на хартия. За нея се сетили отново през 1974 г., тогава през януари Градският народен съвет в града обявява анонимен конкурс за Оперен театър. Много млади архитекти се амбицират да премерят сили в надпреварата. В тези години (1975-1977) мястото определено за строежа е на ъгъла ул. „Капитан Райчо” и ул. „П. Д. Петков” (днес там е търговски център „Гранд”). След дълго умуване обаче, на 1 февруари 1978 г., градските управници сменят посоката, като предлагат народната опера да е близо до северния бряг на река Марица.

Цели 9 години обаче опера в града така и не се появила.

На 4 декември 1987 г. медиите отново подхващат темата: „Взето е решение за... изграждане на оперен, конгресен и международен търговски център на левия бряг на р. Марица между Новотел „Пловдив” и Панаирния град. Едва през следващата, 1988 г., става ясно, че трябва да бъде приет проектът за поливалентна зала на северния бряг на река Марица. Идеята е новата сграда да съчетае опера, конгресен и търговски център.

В началото на 80-те, когато археолозите откриват Античния театър в Пловдив, операта сякаш получава своя нов шанс. Доброто стечение на обстоятелствата й предоставя уникална сцена - за представления на открито. Артистите от местната оперна трупа вече имат опит в подобни изяви - от 1965 г. пловдивчани често гледат незабравимите й спектакли на красивия пловдивски хълм Бунарджика.

Любозар Фратев: Някога питали Евлоги и Христо Георгиеви за какво ни е университет

Операта в Пловдив трябва да има своя сграда - това е твърдото убеждение на участниците във фондацията „Дом за Пловдивската опера”. „Безспорно е. Навремето, когато  братята Евлоги и Христо Георгиеви са направили дарение за изграждането на Софийския университет, също е имало обструкции - за какво ни е университет. Днес това питане ни изглежда абсурдно”, контрира скептиците председателят на фондацията инж. Любозар Фратев.

Според него с подписания преди един месец меморандум между Министерството на културата, Община Пловдив и фондацията е сериозна стъпка напред. Всичко останало зависи от волята на управляващите, включително на кмета на Пловдив, от когото се чака да посочи терен и да проведе конкурс.

„Ние сме отворени за обсъждането за новата сграда на Операта”, подчертава инж. Фратев. Отхвърля варианта с преустройството на бившето кино „Космос” заради недостатъчната площ и липсата на места за паркиране.

Във фондацията „Дом за Пловдивската опера” участват още доц. д-р Никола Добрев, арх. Илко Николов, икономистът Георги Стоев, д-р Мариана Чолакова.

Арх. Иван Костадинов: Остров Адата - това е локацията

Сграда на операта - това е шанс за всеки град да се появи на картата на света.

Или като проспериращ съвременен културен център, ако е успешна, или като малко градче, без амбиции за културно и икономическо развитие, ако не е.

В този смисъл, Операта на Пловдив не е нужно да е прекалено голяма, но със сигурност тя трябва и може да бъде знакова за съвременния ни град сграда. Пловдив е едно от най-старите постоянно населявани селища в света, можем да се похвалим с богата и красива история. Нима ние не сме способни да дадем на града си поне един символ, с който бъдещите поколения да се гордеят?

Мисля, че най-доброто, макар и може би най-трудно за изпълнение, място за подобна сграда е остров Адата. Безспорно, строежът на Опера там ще е съпътстван от огромни технически предизвикателства, но местоположението на такава сграда е често толкова важно, колкото и нейният облик. Аз съм един от многото студенти в УАСГ, чиято дипломна работа е била за сграда точно на това място, и знам със сигурност каква символика би носило всичко, което се изгради там. А сграда като Операта може да бъде съвременният символ на всеки един град.

Разбира се, бих участвал в конкурса за нова сграда на операта в Пловдив. Ако той е добре организиран, с международно участие. И има ясен ангажимент от страна на Община Пловдив, че правата на победителите в конкурса ще бъдат зачетени и ще се изпълни проектът, класиран на първо място. Вече има няколко примера за добре организирани международни конкурси у нас - за нова библиотека във Варна, за обновяване на Централната минерална баня в София, за Площад Централен в Пловдив (макар и проектът да не бе изпълнен) - така че при добро желание Община Пловдив би могла да привлече световни имена на архитектурата, което много да вдигне нивото на предложените проекти.

Арх. Чавдар Тенев: Да определим параметрите на залата, преди да й търсим място

Преди да се проведе конкурс за проект за сграда на Операта, по-важната задача е да се намери най-подходящото за нея място. Дори мисля, че решението на тази задача трябва да бъде подложено на архитектурно-градоустройствен конкурс. Но затова е необходимо първо да се направи обстойно проучване: от каква точно оперна сграда има нужда градът ни? Да се определят параметрите й - дали тя ще е за 300, 500, 1000 или повече зрителски места. Дали ще са нужни голяма и малка зала и т.н. - това са важни параметри. От всичко това зависи колко ще е голяма сградата, респективно, колко голям терен да се търси. Така че изборът на терен е въпрос на сериозен анализ и добра урбанистична подготовка. Ето защо преди време реагирах на идеята да се премахне бившият партиен дом, за да се осигури терен за изграждане на операта. Имаше дори решение на Общинския съвет, но бих казал, че аз и тогава, и сега не споделям тази идея по две причини: Първо - теренът, който би се освободил, е около пет декара - крайно недостатъчен за оперен театър. Достъпът с товарен транспорт за обслужване на бъдещата сцена е силно затруднен. Макар че все още не са правени маркетингови проучвания за потребителския потенциал на града относно оперното изкуство и съответно с какви параметри трябва да бъде бъдещата опера, то е съмнително дали теренът е достатъчен за целта - по-скоро не е.

Ако ще се изгражда оперна сграда, каквато досега в Пловдив не е имало, то не е редно да се допускат компромиси. Ако голямото желание е операта да се ситуира в центъра, на площада, то макар и утопично, но правилното решение е тя да се изгради на мястото на Централна поща. Пощата отдавна е загубила функционалния си смисъл и още откакто се е появила там, архитектурната колегия критикува преоразмерения й мащаб и агресивното й присъствие на площада. Според мен за Пловдив не е удачно място за опера да се търси в центъра. Ако се позовем на световния опит, ще видим, че когато се правят нови оперни театри, те винаги се ситуират далеч от силно уплътнените централни части, на терени, които осигуряват достатъчно пространство и удобен достъп.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тариката

Тариката

20.12.2021 | 14:07

Не е необходимо в всеки град да има опера,трябва пари за издръжка и то много,една държавна опера за мащабите на България е предостатъчна,както и един държавен театър,с трици маймуни на се ловят,това се отнася и за спорта.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?