Следвайте ни

Драма: Незаконен син остави семейство без дом

Общината ги приюти в Центъра за временно настаняване

viber icon

Семейство остана без дом на прага на зимата заради незаконно дете на починалия вече съпруг. Община Пловдив обаче бързо спаси положението и ги приюти в Центъра за временно настаняване.

На 13 ноември 77-годишната Николина Рангелова и 58-годишният й син Румен, които живеели в апартамент на бул. "Руски", били изгонени от жилището, което от години обитавали. Докато подготвяли зимнината и слагали зелето в бидона, на вратата се позвънило. Изненадата била голяма, когато от другата страна на вратата се оказал частен съдебен изпълнител. Апартаментът бил продаден от роднините на незаконния син, а Николина и Румен

трябвало да напуснат жилището до 2 часа.

„Събрахме най-нужния багаж и си тръгнахме. За 4 дена ми изхвърлиха останалите вещи. Иначе жилището е било продадено още на 3 септември. Незаконният син е починал през 2007 г., но някой е подучил наследниците и те започнаха да имат претенции. Извадиха си нотариален акт. Аз чак тогава разбрах, че мъжът ми е имал забежка“, разказва Николина Рангелова.

Дотук се стигнало след две години съдебни дела и решение, според което законното семейство трябва да наплати на наследниците на незаконния син частта от апартамента, която му се е полагала. Заради делата обаче семейство Рангелови теглят непрестанни заеми, които трудно обслужват и нямат възможност да изплатят.

„Нямахме възможност да я платим.

Синът ми цяла година ходи по болници, не работи и разчитаме само на моята пенсия. Той страда от сърдечна недостатъчност и има диабетно стъпало“, казва Николина Рангелова. Пенсията й е 400 лв., но банката й удържа по 140 лв. всеки месец заради борчовете. Така двамата са принудени да живеят с 360 лв., когато разбират, че остават без покрив над главата.

Подслонява я комшията, а синът й живее на тавана му в продължение на 10 дни, докато Общината не научава за случая и не ги настанява в Центъра за временно настаняване. Така вече

от девет дни историята им има щастлива развръзка.

Там обаче могат да прекарат два пъти по три месеца.

„Посъветвах ги през това време да подадат документи за отпускане на общинско жилище. Съдействах и за направата на безплатен PCR тест, защото в Центъра не могат да се настанят без такъв, а за двамата сумата щеше да е голяма. Радвам се, че успяхме да им помогнем. Сега ще могат да спестят и някой лев, защото те не трябва да плащат нищо. Освен това имаме социален работник, който работи с тях и насочва безработните към бюрото по труда, така че синът ще има възможност да си намери работа“, каза зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Капацитетът на Центъра за временно настаняване е за 26 души, като към момента в него има 24. Той е изграден по европроект.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Незаконова

Незаконова

03.12.2020 | 10:22

Незаконно дете?!? Ей, журналиститутката, всяко дете е законно! Има брачни и извънбрачни. А някои, дори и брачни, са си пълни ко...ета да ръсят простотии по медиите!

Отговори
5 2
Съседа

Съседа

03.12.2020 | 10:08

Те са останали след смъртта на собственика на апартамента,без да са негови наследници на 100%.Логично е наследниците да влезнат във владение. Това е закона.Щеше да е по просто, ако малко бяха помислили преди да обсебят нещо което не е изцяло тяхно.И колко удобно е скрита фамилията на Румен.защото той няма нищо общо с имота(не е на баща му).

Отговори
7 1
Димитрова

Димитрова

03.12.2020 | 08:22

Значи пенсията е 400 лв.... ,Всеки месец обаче удържат 140 лв , така трябва да преживеят със 360 лв ?!?! Абе едно циганче ще смята по-точно от тези неграмотни журналисти, срамота !!!

Отговори
12 1
Бюро по................. ?!?!?!

Бюро по................. ?!?!?!

03.12.2020 | 07:58

Нищо не вършат в бюрото по труда!!! Не се предлага работа!!! Нищо не се плаща и за безработица!!! Във всички останали държави се плаща на безработните, а тук се оправяйте както можете!!! Няма работа, няма пари, а сметките кой ще ги плаща?!?!?!

Отговори
12 1
Чист Български език

Чист Български език

03.12.2020 | 07:56

Ами Яница е копелето бе Граматиков Не разбра ли Ако ли не Екип Мекица Което е едно и също Но иначе Цензура и е голям Нещо споменува за етнически и едни други работи

Отговори
8 1
Граматиков

Граматиков

03.12.2020 | 07:38

Нормален човек, дори в разговорния си език не използва думата "коп_ле". Това било журналист!?

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?