Следвайте ни

Драма ден преди вота: Ковид изпразни избирателните комисии в Пловдив

viber icon

В инфарктна драма се превърна попълването на секционните избирателни комисии в Пловдив и областта, научи "Марица". Броени часове преди вота в неделя партиите не могат да осигурят нужния брой членове на СИК, което поставя под въпрос изборния процес. Основната причина за масовите откази е страхът от Ковид. За 4 април трябва да се попълнят  459 секционни изборни комисии в Пловдив и 542 в областта.

Особено драматично е положението в избирателните секции в болниците, които на територията на Пловдив град са 16. Седем от тях са в Ковид отделенията. 6 подвижни комисии пък ще носят урни в домовете на 157 избиратели, които са под карантина. Две подвижни секции ще има в местата за лишаване от свобода. Още пет са предвидени за хората с трайни увреждания. Шефът на 16-та РИК за Пловдив град Илиан Иванов от самото начало предполагаше, че ще имат проблеми със състава на рисковите комисии, което се оправда напълно.

Парламентарно представените партии, които имат право да предлагат членове, не могат да намерят кандидати. Хората с основание се опасяват, че могат да се заразят, въпреки че ще имат защитни облекла, маски и ръкавици. Възнаграждението от около 200 лева също не е в състояние да надделее над страха, обясниха от РИК.

Според указанията на ЦИК  секционните комисии в Ковид отделенията трябва да са петчленни, за разлика от мобилните за карантинираните, които са от трима души. 

Големи трудности със състава на комисиите имат и в 17-та РИК за Пловдивска област. Изключително много са заявленията за смяна на членове, каза председателят на комисията Дарина Тодорова. Отказалите се нямат задължение да обясняват причината, но най-често повод за отвод е Ковид пандемията.  Всеки ден се правят десетки замени, което още повече усложнява работата. В областта  ще има само една секция в COVID отделение - в Асеновград. Мобилните секции за карантинирани избиратели са две - в Асеновград и Карлово. 

Засега не е ясно какво ще последва, ако не се намерят хора за рисковите секции и как ще гласуват болните и поставените под карантина. В двете РИК за Пловдив и областта се надяват проблемът да се реши в оставащите часове до началото на изборния ден в неделя. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Юлия

Юлия

03.04.2021 | 12:18

Бая опашки извиха пред ваксинационните центрове. Блокираха ваксини, предназначни за учители и университетски преподаватели. Резултатът беше яснен за всички, но управляващите си затвориха учите.

Отговори
5 3
Активисти

Активисти

03.04.2021 | 09:56

Партийни членове-активисти и приближените им. Отписват се и се записват според интереса. Това е при всички партии.Иначе обикновените хорица, записали се в изборните комисии само и само да изкарат някой лев над пенсия или заплата, те не се отписват.

Отговори
20 1
43221567

43221567

03.04.2021 | 09:37

Българина винаги е бил селски тарикат. Ваксинираха се и се изпокриха като мишки! Огромна грешка направиха с тяхното ваксиниране. Ганьо си е Ганьо. П.рост ,елементарен човечец.

Отговори
26 0
боже боже

боже боже

03.04.2021 | 08:45

Ами да....ваксинираха ги и сега се отказват?!?!?

Отговори
24 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?