Следвайте ни

Драгиев надви Запрянови в битката за Колодрума

Общината дава 600 000 лева за паркинг, офертата с по-висока цена отново спечели

Фирма „Драгиев и ко”, която в момента изпълнява голямата обществена поръчка за ремонт на пл. „Централен” и подлеза на „Гладстон”, ще строи открит паркинг до Колодрума. Фирмата е класирана на първо място на търга, проведен в община Пловдив под председателството на главния инженер Йордан Калев. Вторият участник в надпреварата е не по-малко известната фирма „Запрянови - 03”, извършила ремонта на Цар-Симеоновата градина и почти построила зоопарка до Гребния канал. Поредната поръчка, свързана със спортната зала, този път е за паркинг на стойност  600 000 лева с ДДС. От „Драгиев и ко” са предложили да направят обекта за 598 471 лева /с ДДС/. „Запрянови” са обещали да си свършат работата за 562 705 лева, тоест на по-ниска цена.  Въпреки това тръжната комисия е предпочела офертата на „Драгиев и ко”. От протоколите се вижда, че по финансов показател търга печели фирма „Запрянови - 03” със 70 точки, докато „Драгиев и ко” има 65,82 точки.

Само че условията на търга включват и технически показатели, които се изчисляват по формула. Сред тези показатели са материалите, опит, кадрите, които трябва да бъдат посочени в офертите на кандидатите. По този показател „Драгиев и ко” излиза с едни гърди напред и получава 28,72 точки. На „Запрянови - 03” са дадени 15 точки. След това точкуване се пресмята пак по формула комплексна оценка, наречена „оптимално съотношение качество/цена”. Така „Драгиев и ко” финишира с 94,54 точки, а „Запрянови” губят битката с оценка 85 при максималната 100 точки. Както „Марица” писа, по тази схема преди няколко години фирма „Запрянови - 03”е спечелила поръчката за строеж на ЦДГ „Чайка”, въпреки че другите двама участници в търга са предложили да изградят детската градина за по-малко пари. Подобно оценяване е приложено и при избора на изпълнителите на поръчката за ремонтите в квартала между бул. „Кн. Мария Луиза” и „Марица - юг”. Според управляващия орган на този европейски проект в оценяването е допуснат субективизъм.

Паркингът до Колодрума се води като временен в обществената поръчка и в капиталовата програма на Община Пловдив. Решението за изграждане на този обект е взето, защото при по-масовите събития в залата местата за автомобили не стигат. Теренът, на който ще се строи, се намира до съществуващия паркинг и представлява празна разкаляна площ.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?