Следвайте ни

Дядо спря асфалта в "Беломорски"

viber icon

Личният интерес на един стар пловдивчанин спря евентуалното асфалтиране на прашната част на ул. „Беломорска” в едноименния квартал. За това съобщи жителката на красивата махала Елена Кънева. Тя обикаля различни институции за решаването на този брадясал проблем. Ходила е до Голяма община, районното кметство и до зам.-кмета Йордан Калев, за да получи подкрепа за евентуалното довършване на улицата. Преди година в квартала бе покрита с асфалт отсечка от 300 метра за около един милион лева. Другата част от улицата остана потънала в кал и прах. 

„Стигнах до зам.-кмета по управление на територията инж. Йордан Калев. Той ми препоръча стопаните на всички имоти да минем през нотариус и доброволно да дарим на общината между 50 и 100 кв. метра от дворовете си. Те са необходими за изграждането на тротоари”, разказа г-жа Кънева. 


Повечето от собствениците се съгласили да преместят с 2-3 метра оградите си и да дарят земя. Един дядо обаче се опънал на идеята и така тя пропаднала. „Каза, че не само че няма да дари земя, но и иска общината да му плати обезщетение за тази, която вече е взела за прашната улица”, обясни жената от кв. „Беломорски”.

Цените на земята в квартала варират в зависимост от положението на имотите от 40 до 100 евро на квадрат. Простата сметка показва, че всеки трябва да дари между 4000 и 10 000 евро, за да има улица. 


На "Беломорска" вече са го гледали този филм през 2007 година. Тогава се появил проект да се отчуждават по 3 метра от дворовете, за да правят 11-метрова улица, която да свързва Кукленско и Коматевско шосе. Нищо не станало, а проектът отпаднал поради давност.


Преди време кметът на „Южен” Борислав Инчев каза, че и сега може да започне оправянето на улицата. Но подготовката на инвестиция от 400 000 до един милион лева ще отнеме поне година и половина. Той припомня, че дори да се асфалтира останалата част от „Беломорска”, при старта на Южния колектор улицата пак трябва да се руши, за да се направи канализация. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?