Следвайте ни

Дядо спря асфалта в "Беломорски"

Личният интерес на един стар пловдивчанин спря евентуалното асфалтиране на прашната част на ул. „Беломорска” в едноименния квартал. За това съобщи жителката на красивата махала Елена Кънева. Тя обикаля различни институции за решаването на този брадясал проблем. Ходила е до Голяма община, районното кметство и до зам.-кмета Йордан Калев, за да получи подкрепа за евентуалното довършване на улицата. Преди година в квартала бе покрита с асфалт отсечка от 300 метра за около един милион лева. Другата част от улицата остана потънала в кал и прах. 

„Стигнах до зам.-кмета по управление на територията инж. Йордан Калев. Той ми препоръча стопаните на всички имоти да минем през нотариус и доброволно да дарим на общината между 50 и 100 кв. метра от дворовете си. Те са необходими за изграждането на тротоари”, разказа г-жа Кънева. 


Повечето от собствениците се съгласили да преместят с 2-3 метра оградите си и да дарят земя. Един дядо обаче се опънал на идеята и така тя пропаднала. „Каза, че не само че няма да дари земя, но и иска общината да му плати обезщетение за тази, която вече е взела за прашната улица”, обясни жената от кв. „Беломорски”.

Цените на земята в квартала варират в зависимост от положението на имотите от 40 до 100 евро на квадрат. Простата сметка показва, че всеки трябва да дари между 4000 и 10 000 евро, за да има улица. 


На "Беломорска" вече са го гледали този филм през 2007 година. Тогава се появил проект да се отчуждават по 3 метра от дворовете, за да правят 11-метрова улица, която да свързва Кукленско и Коматевско шосе. Нищо не станало, а проектът отпаднал поради давност.


Преди време кметът на „Южен” Борислав Инчев каза, че и сега може да започне оправянето на улицата. Но подготовката на инвестиция от 400 000 до един милион лева ще отнеме поне година и половина. Той припомня, че дори да се асфалтира останалата част от „Беломорска”, при старта на Южния колектор улицата пак трябва да се руши, за да се направи канализация. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?