Следвайте ни

Дядо Николай върна блясъка на бившето гръцко училище на Джамбаз тепе

viber icon

Бившето гръцко училище на Джамбаз тепе отново впечатлява с уникалната си фасада. Ремонтът на атрактивната сграда, който продължи няколко месеца, вече е приключил и покривалото е махнато, видя репортер на "Марица". 

Някогашното училище години наред тънеше в разруха, защото собствениците не можеха да се разберат. В последствие апетитният имот бе придобит от Пловдивската митрополия, която в началото на 2020 година стартира мащабна реконструкция.  Очаква се къщата да се използва като приемна на митрополит Николай. 

Възстановяването на автентичния облик на сградата е дело на художника реставратор Никола Стоянов, по одобрения още през 1984 г. проект на  арх. Румяна Пройкова. 

След реконструкцията тя е преустроена като жилищна сграда, като в един от етажите ще има изложбена зала. 

Напредва работата и по новия параклис "Св. Архангели", разположен в западната част на имота.  Готов е куполът на камбанарията, приключва и грубият строеж.

Франк Воща

Франк Воща

Сътрудник

Франк Воща е завършил "Журналистика и Връзки с обществеността" в СУ "Св. Климент Охридски". Занимава се професионално с фотография от над 10 години. Работил е в БНТ и редица ПР агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?