Следвайте ни

Дядо Николай подари триптих на Здравко Димитров и ген. Явор Матеев СНИМКИ

viber icon

Пловдивският митрополит Николай отправи специален поздрав за именния им ден към кмета Здравко Димитров и ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Той им подари по един триптих, на който са изобразени Света Богородица и архангелите Михаил и Гавраил. Двамата приеха подаръка с поклон пред митрополита.

„Нашият градоначалник и христолюбивият войн ген.-майор Явор Матеев днес празнуват своя имен ден. 

Поздравявам ви г-н градоначалник и г-н генерал-майор! Уверявам ви, че днес вие получавате най-големия подарък. Този подарък е купен от всички нас и той не е купен, защото магазините са затворени сега, а защото той е изваден от дълбините на нашите сърца. Даряваме ви с искрената си любов и се покланяме пред подвига на вашето служение. Бог да ви пази! Бог да пази богохранимия град Пловдив и богохранимата ни епархия!”, заяви дядо Николай в приветствието си.

Митрополит Николай напомни за голямото изпитание, пред което е изправен народа ни сега: 

„Скъпи мои чада, особено в такива дни на изпитания разбираме колко Бог обича нашия народ. Не само преди 1100 години, когато ни е дал благодадта на Православната вяра, но и в тези тежки времена имаме Христолюбиви управници. 

В началото на християнството, когато император Нерон решил да наложи нов ред в архитектурата на град Рим - не нов световен ред, а нов ред в Рим, решил една нощ да запали града, за да разчисти терена. Народът щял да го линчува за това страшно злодеяние, а той се оправдал с християните – те подпалили града. 

Послужил си с измама и лъжа. Сигурно и днес тези, които запалиха света ще се оправдаят с християнството. Но ние сме свикнали да носим несправедливи обвинения.

И само да си помислим – как обвиняваха Христос? Без никаква вина, без никакъв грях, извършиха над него най-страшната присъда заради чуждите грехове". 

Митрополит Николай похвали българските управници за хладнокръвието и трезвия ум, който показват в този момент:

"Казвам ви това и напомням тези исторически факти за да ви уверя, че пред страшното лица на пандемията, нашите светски управници в лицето на министър-председателя, на президента и на нашия кмет и на христолюбивото ни войнство не се уплашиха – стоят твърдо върху вечната скала на Светата Православна вяра.

Бог ще опази народа ни и заради вашите молитви и заради вашата вяра, дръзновение и смелост. И ние благодарим на Бога, че ви имаме. И още повече – пред народа бог е поставил именно вас в тези тежки времена.  

Всички очакваме с духовен трепет да възкръсне Бог и да се разпръснат неговите врагове. Затова тръгваме след Христа особено в тези дни на Страстната седмица. 

Ние не можем да изживеем онова, божественото страдание, но можем да се опитаме малко да изживеем от онова, което той е изживял по пътя към Голгота – и униженията и заплюванията, и присъдата и бичуването и разпятието, смъртта и Възкресението. Затова нас християните не ни е страх от смъртта – защото Христос възкръсна и със Смъртта победи и на всички нас живот подари”, заяви още митрополит Николай. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

irinka

irinka

12.04.2020 | 16:44

Редно е градоначалника и генерал-майора да върнат жеста на митруполита. Кой с каквото Бог дал.

Отговори
0 0
Честит празник!

Честит празник!

12.04.2020 | 16:10

Нека да са честити всички именници, да сме добри и сплотени всички в Пловдив. Лошите времена да отминават!

Отговори
1 0
ДоВъзмутен

ДоВъзмутен

12.04.2020 | 15:15

Ти да четеш можеш ли? Къде пише, че църквите са затворени? Или обичаме само да плюем!

Отговори
1 1
Възмутен

Възмутен

12.04.2020 | 14:03

За миряните църквата е затворена но за този толуп не е.Отслужиха си по комунистически празника.......ей имайте малко страх от Бога ей.

Отговори
2 1
гростеска в пагони с расо и три кила кръст,,покъртително

гростеска в пагони с расо и три кила кръст,,покъртително

12.04.2020 | 13:06

едни ченегта си подаряват на други...и един спортист гербав завива шоколада в станиол хахахах

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?