46

Дядо Николай: Не някой друг, а вярата сложи край на робството

С благодатствен молебен в катедралния храм "Света Богородица" започна честването на националния празник Трети март. Молебенът беше отслужен от Пловдивския митрополит Николай. Въпреки лошото време десетки родолюбиви миряни дойдоха да почетат жертвите, паднали в боевете за свободата на България.

Да запалят свещ в храма дойдоха областният управител Ангел Стоев, кметът Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Александър Държиков, ген.-майор Явор Матеев, командир на военно формирование "Специални сили", зам.-кметове и районни кметове, представители на местната и държавна власт, политици и общественици.

"На пръв поглед беше невъзможно да се освободим от турското робство, но в крайна сметка Бог промисли да се освободим. В този ден ние благодарим на Бога и на всички герои на Освобождението, всички, които дадоха живота си за вярата и свободата на отечеството, на българските опълченци и всички други руски, украински, финландски, румънски, грузински и прочее воини, които изпълниха най-великата Божия заповед. Никой няма по-голяма любов от тая да положи душата си за ближния. Тази Божа заповед те осъществиха на дело. Вечен и блажен да бъде молитвеният спомен за героите на свободата!", каза в обръщението си към миряните митрополит Николай. Той припомни, че за 145 години българската православна църква няма Божествена света литургия, в която да не отправя молитвите си за всички воини, паднали за свободата на отечеството.

Не някой друг, а вярата сложи край на робството. Бог да пази и благослови нашия народ, завърши Дядо Николай. Службата приключи с "Многая лета".

снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 4 оценки
3.3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Вартоломей обяви Руската църква за ерес и инструмент на кървавия режим

Вартоломей обяви Руската църква за ерес и инструмент на кървавия режим

03.03.2023 | 19:09

За 9 септември ще каже същото за комунизЪмът, че Бог го докарал. Боже защо се подиграваш и наказваш с тези карикатури на попчета кметчета и генералчета?

Отговори
2 1
Тая Сатана не може да ме накара да не влезна у Божия Храм

Тая Сатана не може да ме накара да не влезна у Божия Храм

03.03.2023 | 18:54

Представителя на Сатаната и Юда пременен във Божи одежди като вълка пременен във овча кожа ша ни дава наклон на ВЯРАТА Анатема син на дявола и Юда Сребролюбеца Трижди Анатема Ти не си водач на Християнското стадо Ти не си пастира им Качвай се на Мерседеса погледни си Ролекса и друм да те няма Сатана

Отговори
4 0
Чичо Гошо

Чичо Гошо

03.03.2023 | 17:55

Абе, попе, колко пъти да ти казвам, че ще се молиш само за мен и ложата Слънце-Радев, Копринков, Узунов и сие. Ще те разпопя, тъй да знаеш.

Отговори
4 4
Просто смешник е

Просто смешник е

03.03.2023 | 16:00

неканонично избраният! ДА вярата, но на Император Александър II, народите в империята му и малцината участвали в Априлското въстание и Руско-турската война, Българи! Както е и днес : "Робът се бори за Свобода, освободения, за съвършенство"! Казал го е Гарибалди! А не Николай-Пловдивски!

Отговори
10 1
Дилър на Ауди

Дилър на Ауди

03.03.2023 | 15:44

Дядка,предлагам изгоден лизин за нов автомобил. Твоят остаря.

Отговори
7 4
Попе....

Попе....

03.03.2023 | 15:42

С вяра няма как да се освободи един народ.......

Отговори
5 7
мхм

мхм

03.03.2023 | 14:41

На попове вяра да нямате!!! Особено на деда ви Никалая, стара герберастка издънка, сребролюбец и колекционер на скъпи вещи. От Лукавия е примамен и не го пуска, здраво го е стиснал да не казвам къде! ;)

Отговори
15 5
Ех, дедо попе!

Ех, дедо попе!

03.03.2023 | 14:38

Вярата си е вяра, но само с вярата не става. Вярващите в Батак и Перущица бяха изклани от черкрзите като пилци! Да не забравяме, че в турската армия имаше и английски "специалисти" по унищожаване на мирно население. Нека поне на този ден отдадем почит на дядо Иван, на руси, финландци, украинци, румънци, на нашите опълченци! Нека поне днес бъдем само българи! Честит празник БЪЛГАРИ!

Отговори
22 3
Всичко е от Лукавия!

Всичко е от Лукавия!

03.03.2023 | 14:12

А Архонта и носителя на ордена Св.Ерм къде са ?Защо не са в храма на този празник?Сигурно муат мръвки по време на големите пости в покоите на Джамбаз тепе!

Отговори
15 0
Отец Нафарфорий

Отец Нафарфорий

03.03.2023 | 14:32

Тея мръвки не са блажни бе серсемино!

Отговори
10 1
Българин

Българин

03.03.2023 | 14:09

Колко ти е часа.

Отговори
11 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?