71

Дядо Николай: Не бъркайте кротостта с малодушието,  смирението - с примирение!

Навръх имения си ден владиката целуна ръцете на 5-годишни близначки

Обикновено миряните целуват десницата на дядо Николай в храма. Но навръх Никулден днес владиката се приведе ниско и целуна ръцете на две 5-годишни близначки. Ники и Йоана влязоха сутринта в църквата „Св. Николай Мириклийски  Чудотворец“ с лачени обувки, рокли на мечета и с по една розова коледна звезда за имения ден на пловдивския митрополит. Преди години, когато се събрали майка им и баща им Яна и Атанас, дядо Николай се зарекъл: „Аз ще кръщавам децата ви“. Каза „децата“ и се родиха близначки, щастлива е днес Яна. Владиката наистина кръстил момиченцата. А семейството е в храма на всеки празник и иска тъкмо той да е духовен водач на сестрите.

Да е добър пастир, който милва и поучава, заръча в поздравителния си адрес патриарх Неофит на именника. Клирът, Епархийският съвет, неделните училища добавиха към пожеланието да управлява дълго и мъдро. Честитка прати и Симеон Сакскобургготски. А лично да поднесат поздравленията си в църквата влязоха министърът на здравеопазването Асен Медиджиев, кметът Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков,  генерал майор Явор Матеев, депутатът Радослав Чолаков, много миряни.

Още на вечерната служба предния ден дядо Николай се размислил за светията, чието име носи. В учебниците няма нито дума за него, а го тачат в целия християнски свят, развълнува се той. Имената на философи, строители, пълководци, императори  са в учебния материал. „Но нямаме общение с тях и лесно се забравят. Историята извън църквата лесно умира. Ето я разликата между световните герои в учебника и св. Николай, който от IV век е свидетелствал, а не е бил философ, нито император и диктатор. Бил е труженик на истината, правдата и доброто. Затова го почитаме не само за чудесата му приживе, а заради това, което извършва днес“, подчерта владиката.

Връщайки се към житието на светията, припомни плесницата, която той ударил на Арий. „Днес се съмняваме  дали е било така, защото св. Николай се счита за образец на кротостта, а каква кротост е да удариш плесница на еретика?“,  попита риторично дядо Николай. И продължи: „Не бъркайте кротостта с малодушие. И смирението не е примирение.

Страхът не помага никому и не е добродетел, освен ако е страх от Бога. Но Бог не е страшен. Страшни са само греховете ни, за които не сме се разкаяли.

После от миналото владиката прескочи до наши дни и припомни как преди 10 г. само един моряк се спаси след инцидент с български кораб. Когато капитанът казал на екипажа си да вземе най-ценното и да скача в морето, той взел иконата на св. Николай Чудотворец, подарена от дядо му. Оцелял 24 часа при температура на водата нула градуса. А в линейката, когато му измерили жизнените показатели, лекарите с учудване установили, че телесната му температура е нормална. 

„Нека не разказваме чудеса от миналото, защото този човек разказа своето в централната емисия на новините в наши дни. Днес е свещеник във Варненската митрополия. Това е св. Никола – помага на пропадналите в стихиите и водовъртежите на житейското море“, обобщи дядо Николай.

И като благодари за "незаслужено добрите думи" към него, поиска да отвърне на свой ред само с три – благодаря ви, моля ви, простете.

Митрополитското служение е тежък кръст, но не съм сам в него и вече 16 г. не съм изоставен - Бог ми помага чрез вас, отправи благодарността си той към миряните, институциите, армията, духовенството. Отправи молба всички те да се молят за него. „Най-голяма сила има детската молитва – на детската душа няма какво да попречи да стигне до Бога. По-голяма е на болния, най-голяма на тези, които те обичат“, каза владиката. По канон на всяко богослужение се споменава името на местния митрополит. „Но канонът на обичта е по-важен. Тя ми дава това, което не ми достига като слаб и немощен човек“, добави той. И поиска прошка заради особеностите на своя сложен характер – ако някого е оскърбил или поставил в неудобно положение.

Митрополит Николай благодари и на дарителя Кирил Василев, финансирал изграждането на храма. Мъчно е богатият човек да се спаси, призна владиката. Но и св. Николай е бил богат с трите кесии жълтици, с които спасил от безчестие дъщерята на бедняк, вметна той. Скоро църковният двор ще се разшири и там ще бъде изградена прицърковна постройка с неделно училище.

Митрополит Николай благодари и, че за първи път министър го уважава на празника. „Всяка власт е от Бога дадена. А да лекуваш и успокояваш душата на болния е си е богослужение“, обърна се той към министър Асен Медиджиев. На всички заръча да не забравят, че всяка болест е  проява на човешки грехове.

Румънският църковен хор „Нектарий Протопселт“ от Букурещ огласи църквата на празника, както винаги на Никулден и Петковден. „Международният език е езикът на сърцето. И в рая няма значение от коя народност си“, заключи митрополитът.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Нъл Така попе

Нъл Така попе

06.12.2022 | 23:22

Не Бъркайте Мерседеса на попа със Москвич И Ролекса със попа Щото е противопоказно поп на магаре да съ носи и Божието Слово да разнася

Отговори
3 0
Боко тиквата

Боко тиквата

06.12.2022 | 18:25

Този краде повече и от мен даже! Старата партийна школа сме все пак.

Отговори
6 1
Мимето

Мимето

06.12.2022 | 18:04

Гледам снимките и какво виждам-очевидното-лицемерието на политиците и на владиците

Отговори
6 0
Йоан

Йоан

06.12.2022 | 15:43

Каква гавра с вярата??? Крадци и носещи ролекси и каращи със синя лампа в Божия храм! Срам и позор!

Отговори
10 2
Българин

Българин

06.12.2022 | 15:20

Колко ти е часа божи човека.

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?