Следвайте ни

Дядо Николай: Да не гледаме само короната, а и корените

Иначе без буря и ураган вековното дърво на нацията ще рухне, каза владиката след молебена за 24 май

viber icon

Празнуваме с благодарни към Бога сърца и тази година светлия празник на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Чуден празник – празник, който мислено ни връща назад в историята на нашия народ. Празник, който ни помага да осмислим едно много важно нещо – че не сме дърво без корен.

Ако България и нашият народ представляват, образно казано, многовековно дърво, корените на това дърво в благодатната почна на душата и сърцето на нашия народ посадиха светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Ако дървото не е рухнало, то е защото корените го удържат. И ние имаме свещен дълг не да се вглеждаме в клоните само и в красотата на короната, а да поглеждаме и към корените му – да не се случи без буря и ураган това дърво да рухне, ако се отдели от корена си.

Този ден мъдро църквата е определила за благодарност към Бога – затова, че Бог снизходи към нашия народ преди 1100 г., та в душата и сърцето му изгря светлината на незалязващото слънце на правдата на Господ Иисус Христо. И тая светлина е оная, за която е казано в Светото Евангелие: „Светлината и в мрака свети и мракът я не обзе”.

На този ден възнасяме хвала и благодарност към Бога, че не допусна нашият народ да живее в мрака и смъртната сянка на невежеството, а го дари със светлината на вечния живот.

С благодарност към Божия промисъл и преклонение пред равноапостолния подвиг на светите български и славянски първоучители Кирил и Методий възкликваме: „Слава тебе, Боже, благодетел наш вовеки!”

Отечески и вседушевно поздравявам всички неуморни труженици на духа, ония неуморни сеячи върху благодатната почва на душата на нашия народ – духовници,  пастири, учители, които сеят семената на вечния живот със съзнанието, че което посеем, това и ще пожънем.

Дерзайте, труженици на духа, на науката, на знанието, на вярата, на добродетелта! Бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод на духа!Честит и благословен празник! Чрез вашия неуморен труд – на всички учители и преподаватели, да пребъде благословено вовеки непреходното дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий!

А те, бидейки покровители на Европа, да бдят, имайки дръзновение пред Бога, да молят благоденствие, мир, здраве и душевно спасение за всички.

На многая и благая лета!

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

инспектора

инспектора

24.05.2019 | 17:22

Пред владика се мълчи, слуша и не се коментира, тъпако!

Отговори
2 1

24.05.2019 | 17:02

Дядо Откачалник.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?