Доставиха 3800 ваксини срещу свински грип

Няма основания за безпокойство във връзка с разпространението на новия грип в страната. На територията на Пазарджишка област не са регистрирани нови случаи след трите през май, които бяха официално потвърдени. До момента няма дори съмнения за случаи на А/Н1 N1/. Това увери Магдалена Станева, директор на дирекция “Надзор на заразните болести” към РИОКОЗ - Пазарджик, по време на заседание на Регионалния пандемичен комитет, свикан от областния управител д-р Дончо Баксанов.

Според д-р Станева се наблюдава леко завишение на броя на пневмониите и покачване на заболеваемостта във всички възрастови групи, но това е нормално за сезона и не трябва да се създава излишно напрежение сред хората. На заседанието на пандемичния комитет бяха набелязани профилактични и противоепидемични мерки срещу разпространението на новия грип А/H1 N1/. В работата му участваха представители на Областната администрация, на общините Пазарджик и Пещера, ръководители и специалисти от РИОКОЗ, ДВСК, РВМС, РЦЗ, Областна дирекция на МВР и Инспектората по образование.

Досега в Здравната инспекция са получени общо 3800 опаковки от антивирусния препарат “Тамифлу” и 1400 опаковки “Реленца”. Антивирусните препарати са разпределени в четирите МБАЛ в Пазарджик, Велинград, Пещера и Панагюрище. Като най-голямо количество 1800 опаковки “Тамифлу” и 600 “Реленца” получава пазарджишката областна болница. Не са предвидени за отпускане препарати на частните болници и личните лекари. Грипна ваканция в училищата ще се обявява, ако се наложи, както при останалите случаи на грип,когато заболеваемостта сред учениците надхвърли 30%. Прекратяването на учебните занимания ще се прави по предложение на РИОКОЗ и по решение на директорите и инспектората по образование.
Експерти на РИОКОЗ вече са посетили някои учебни заведения, за да разяснят в часа на класния ръководител как децата да се предпазват от грип. Всички медицински центрове и директори на болници са получили алгоритъм за действие в случай на грип от типа А /H1 N1/.
Досега може да се каже, че новият грип протича със същите симптоми като сезонния и практически е невъзможно всички със симптоми на респираторно заболяване да бъдат изследвани за А /H1 N1/. Дори и без резултати от лабораторно изследване лекарите трябва да започнат адекватно лечение, а ако е необходимо, болните да се препращат в Инфекциозно отделение.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?