49

Дошков дава на съд Общината за автогара "Юг", иска да я закрива

Превозвачът оспорва правото й на 1/5 идеална част от терена

Шефът на транспортна фирма „Хеброс бус” инж. Веселин Дошков завежда дело срещу Община Пловдив за автогара "Юг", както беше казал през август тази година, и предупреждава, че възнамерява да я закрива.

„Подготвяме документите, мотивите ни са достатъчни, за да оспорим в съда като незаконосъобразен акта за общинска собственост в имота, върху който е построена автогарата. Поисках от предишния кмет да отмени акта, но те отказаха”, заяви инж. Дошков за „Марица”. 

Трите автогари в Пловдив ​- „Родопи”, „Север” и „Юг” - бяха приватизирани в края на 90-те години от „Хеброс бус”. Според акта за общинска собственост Община Пловдив обаче притежава 1/5 идеална част от дворно място, или 1180 идеални части от терена с площ малко над 5700 кв. метра.  

Екипът на бившия кмет е отказал и второто предложение на Дошков

- Общината да изкупи 4/5 идеални части от „Хеброс бус”, макар и да се наложи да се съди с транспортното дружество. 

Твърдото намерение на инж. Веселин  Дошков е да закрие автогара "Юг" и да ползва земята за друго предназначение. Според Общия устройствен план терените в тази част на бул. „Христо Ботев” са предвидени за високо строителство, а земята е много скъпа. 

Автогара "Юг" ще бъде закрита, независимо от това кога съдът ще се произнесе за собствеността. „Чакам само да приключат дейностите по пробива и да възстановим целия паркинг, който временно се ползва от строителите”, каза инж. Дошков.

За строежа на пробива временно са взети два от секторите на автогара „Родопи”. Те обаче ще бъдат възстановени на „Хеброс бус”, след като завършат строителството. 

Предстоящото затваряне на една от трите автогари поставя още по-сериозно въпроса за

необходимостта в Пловдив от държавна или общинска автогара. 

Както съобщи областният управител инж. Илия Зюмбилев, в момента в Министерството на транспорта се обсъжда идеята такава да бъде разкрита на Централна гара.

Единственият подходящ терен за строеж на автогара с чакалня за пътници и помещения за служители и шофьори е на мястото на бившата Транспортна болница на бул. „Христо Ботев”.  Имотът беше включен в договора за концесия и предвиден за търговски център, но концесията е прекратена и в момента той е държавен. Национална компания „Железопътна инфраструктура” го ползва за строителна площадка, тъй като пробивът под жп линиите минава отдолу.

Пред сградата на Централна гара пак по договора за концесията, учредена преди години в полза на Миролюб Столарски, също е изградена автогара, която представлява един навес, за да спират автобусите по направление Пловдив - София. Градските рейсове също свалят и качват пътници пред Централна гара и на моменти тясното пространство буквално наподобява лудница - пешеходци рисковано лавират между колите и автобусите.   

 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 8 оценки
4.3/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Жоро

Жоро

30.11.2023 | 12:04

Дошков и цялото му семейство са една безскрупулна измет! Цял Пловдив страда заради 5-6 селски фамилии, паразити и хлебарки.

Отговори
32 0
Защо Дошков рекетира

Защо Дошков рекетира

30.11.2023 | 11:00

Общината и града ,как се случи ,че притежава трите автогари на Пловдив,да не би по наследство.Как ги закупи и от къде дойдоха парите...Тоолкова ли е оплел властимащите ,че може да плаши и налага решения...Имаше там някаква комисия ,която следеше за произход на средства ...Май тя спи зимен сън...Дано се събуди

Отговори
47 0
Протеже на Тиквата

Протеже на Тиквата

01.12.2023 | 09:40

ВСИЧКИ ПРЕВОЗВАЧИ В ПЛОВДИВ СА ПЕРАЛНИ НА ПАРИ!!! ЗАТОВА И ТРАНСПОРТЪТ НИ Е НАЙ-СКАПАНИЯ В БЪЛГАРИЯ!!! НЯМА друг голям град в България който да е с частен транспорт! ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ПРОИЗХОДА НА СРЕДСТВАТА НА ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ НА ТРАНСПОРТНИ ФИРМИ! ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА НЕКАДЪРНИЦИ, В ЧИИТО РЪЦЕ СА ПАРИТЕ НА ОЛИГАРСИ!!!

Отговори
1 0
Българин

Българин

30.11.2023 | 10:08

За да се стигне до тук, някой не си е свършил работата, защо няма последствия за този някой. Защо няма последствия за тези, допуснали порочна приватизация?

Отговори
40 0
Този имаше планове да застрои терена

Този имаше планове да застрои терена

30.11.2023 | 10:01

и така съвсем да задръсти трафика.

Отговори
26 0
yuiuy

yuiuy

30.11.2023 | 09:36

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може! -----> https://mub.me/bioex

Отговори
0 24
Иван

Иван

30.11.2023 | 09:17

Автогара на мястото на Транспортна е много добра идея

Отговори
23 3
А къде е тази бивша Транспортна на бул”Хр.Ботев”,че ми се губи нещо?

А къде е тази бивша Транспортна на бул”Хр.Ботев”,че ми се губи нещо?

30.11.2023 | 10:26

Който знае

Отговори
3 9

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?