Следвайте ни

Дондуковата градина с нов фонтан

viber icon

Нов фонтан ще бликне в Дондуковата градина до Дома на младоженците след реконструкцията. Проектът, подготвен от район "Централен", е одобрен от експертите на Националния институт за паметници на културата. Преди няколко дни той беше върнат в кметството с резолюцията, че може да се изпълнява.Градината е паметник на парковото изкуство и всяко намесване задължително се съгласува с НИНКН.

Фонтанът ще се строи на площадчето, в центъра на парка, където сега е зелена площ, разказа кметът на "Централен" Георги Стаменов. Както "Марица" вече писа, старите шадравани ще се премахнат, защото трудно се поддържат заради близостта на дърветата. Листата постоянно падат във фонтаните и ги запушват. Вместо тях са проектирани цветни лехи. Настилката на главната алея изцяло ще се подмени. Старите плочки се премахват и ще се наредят големи гранитни плочи. Две детски площадки, подобни на тези, каквито са монтирани в Цар - Симеоновата градина, ще радват малчуганите.

За първи път в Пловдив ще има парк от затворен тип, с ограда от ковано желязо, обясни Стаменов. Нощно време Дондукова градина ще се заключва, а рано сутринта в 5 - 6 часа вратата ще се отваря. От една страна родителите няма да се притесняват за децата си, от друга ще опазим парка от вандали, коментира районният кмет. В проекта е включен и монтаж на видеокамери. Павилиони за закуски и сокове не са предвидени. В Дома на младоженците има ресторант и като се отдаде под наем, ще обслужва всеки, който желае, уточни Георги Стаменов.

Приблизителната стойност на реконструкцията, в която на първо място се споменава озеленяване и поддръжка на растителността, е 4 млн. лева. Предстои да бъде изготвена количествено - стойностна сметка, каза районният кмет. В градския бюджет обаче за Дондуковата градина има само 42 000 лева. Ще търсим начин да осигурим финансиране, увери кметът Иван Тотев.

Мирослава Атмаджова

Мирослава Атмаджова

Редактор - marica.bg

Мирослава Атмаджова е завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работила е като копирайтър в голяма IT компания. Част е от екипа на „Марица“ от 2017 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?