Следвайте ни

Домоуправители питат кмета: Къде да намерим архивите за старите сгради

Преди две седмици пловдивска фирма, в която работят професионални домоуправители, изпрати официално запитване до временния кмет на район „Северен” и до кмета Иван Тотев с въпроси за процедурите по паспортизацията.

Оказва се, че в администрацията още нямат никаква готовност да работят по изпълнение на директивата.

Професионални домоуправители са приложили списък с адреси на стотици обекти в "Кършияка" и питат колко от тях имат енергиен и технически паспорт и ако не, има ли поне строителна документация в общинските архиви.

Отговор на запитването засега няма.  

Във всеки проект за сграда има отделни раздели, които засягат архитектурата, конструкцията, състоянието на бетон и арматури.

Други раздели разглеждат ВиК и електроинсталацията.

Обемът на събраната документация е друг проблем, защото трябва да се съхранява по кметствата или в Голяма община.

Как ще се побере такъв архив в кметство, разквартирувано в барака, като „Северен” примерно?

В Голяма община архивът е 7 пъти по-голям от този на районното кметство.

Ако се съберат наедно, ще заемат половината национална библиотека. В същото време все още не е стартирал процес на дигитализация на архива. 

„Досега пазим документацията, но най-вероятно ще се наложи да се разширят помещенията. Различни документи се пазят с различна давност, а след това се предават в Държавен архив”, обясни зам.-кметът Йордан Калев. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?